Το σχολικό ζήτημα (ΙΙΙ) – “Νέα Φιλική Εταιρεία”

2

Το έτος 1933 η αλβανική εθνοσυνέλευση προβαίνει στην τροποποίηση του Συνταγματικού άρθρου 206, περί της εκπαίδευσης των πολιτών της, συνοψίζοντάς το στην παρακάτω επίσημη αναφορά:
«Η εκπαίδευση των αλβανών πολιτών είναι δικαίωμα του κράτους και παρέχεται μόνο στα Δημόσια Σχολεία και Ιδρύματα των αντίστοιχων βαθμίδων , σύμφωνα με το Νόμο. Η δημοτική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για κάθε Αλβανό πολίτη και παρέχεται δωρεάν. Τα ιδιωτικά σχολεία, οποιασδήποτε κατηγορίας και αν είναι, κλείνουν».
Βασίλειος Σαχίνης
Φανερώνεται περίτρανα η αποπομπή των Ελληνικών μας σχολείων, μιας και μέχρι πρότινος το αλβανικό Δημόσιο είχε προνοήσει να τα κατατάξει στην κατηγορία των ιδιωτικών ιδρυμάτων, με απώτερο σκοπό την σταδιακή εξομάλυνση της ελληνικής παιδείας την οποία παρείχαν νομιμότατα οι Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες συμβάσεις, περί σεβασμού των διαφορετικών εθνοτήτων μέσα σ’ ένα κράτος. Υπό αυτές τις συνθήκες ο ελληνικός λαός της Διχοτομημένης Ηπείρου έπρεπε να συσπειρωθεί άμεσα ώστε να αντιδράσει – χωρίς να φανεί αναρχική και ανοργάνωτη η κοινωνία του – πλάι σε όλους εκείνους τους άξιους τοπικούς Έλληνες ηγέτες, οι οποίοι είχαν το σθένος και την υπόσταση να σταθούν απέναντι στους τότε Διεθνείς Οργανισμούς.
Έτσι φρόντισε μέσα σε όλη αυτή τη «δίνη» που επικρατούσε, να βρει πρόσφορο έδαφος ώστε να αντιδράσει συλλογικά στο σοβαρό πρόβλημα που ήταν απόρροια του παραπάνω Συνταγματικού άρθρου. Στις δύο προηγούμενες δημοσιεύσεις μας αναφερθήκαμε αναλυτικά στην εξέλιξη του λεγόμενου «Σχολικού Ζητήματος», ωστόσο για να λάβει την πολυπόθητη δικαίωση ο τόπος μας, κάποιοι κόπιασαν και έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τα προσωπικά τους ωφέλει. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών του Βασίλειου της Αλβανίας, Μουσά Γιούκα, απ’ ότι φανερώνουν τα τότε δημοσιεύματα, είχε βάλει σκοπό την αφομοίωση της διεθνώς αναγνωρισμένης Ελληνικής Μειονότητας, στους κόλπους του νέου αλβανικού κράτους.
Εκείνη την περίοδο στην πόλη του Αργυροκάστρου εργάζονταν ο περιώνυμος Βασίλειος Ματθαίου Σαχίνης από τη Δούβιανη της Δερόπολης. Όντας πατριώτης και έχοντας την οικονομική άνεση, προέβη στη δημιουργία της «ΝΕΑΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ». Εμπνευσμένος από τη μυστική «ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» του Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία, κινήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Το γραφείο του το οποίο βρισκόταν στο Αργυρόκαστρο αποτέλεσε για χρόνια το καταφύγιο και τον προμαχώνα για τα πάσης φύσεως προβλήματα των Ελλήνων κατοίκων της Β. Ηπείρου. Καθημερινά οδηγούνταν στην πόρτα του, κάτοικοι από τους Αγίους Σαράντα, τη Χιμάρα, την Κορυτσά, τη Δερόπολη και από κάθε άλλο σημείο όπου ζούσαν Έλληνες Ηπειρώτες. Έτσι το γραφείο του θεωρήθηκε ως το «Εθνικό Κέντρο» της τότε εποχής. Επίσης όσοι μετέβαιναν στο Αργυρόκαστρο, για να μην τους υποπτευθούν οι λεγόμενοι «τζαντάρηδες» (Αλβανοί αγροφύλακες), χρησιμοποιούσαν το πρόσχημα της εξαργυρώσεως των από Αμερικής σταλθέντων επιταγών, μιας και ο Σαχίνης ήτανε γνωστός τραπεζίτης. Οι μυστικοί συνεργάτες της «ΝΕΑΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» ήταν οι:

Α) Γεώργιος Χ. Παπαδόπουλος (γραμματέας του Υποπροξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο από τη Δερβι(η)τσάνη).
Β) Αριστομένης Σ. Μηλιαρέσης (Υποπρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο από την Κεφαλονιά).
Η έδρα της “Κ.τ.Ε” στη Γενεύη
Οι εν λόγω προαναφερθέντες οργανώθηκαν ενθουσιωδώς και κατόρθωσαν με απόλυτη πειθαρχία και μυστικότητα να συλλέξουν 30.000 υπογραφές και να τις παραπέμψουν στην Κ.τ.Ε (Κοινωνία των Εθνών). Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Σαχίνη προς όλους εκείνους οι οποίοι φοβόντουσαν να αντιδράσουν, μη τυχόν εκτοπιστούν από τους ανθρώπους του Ζώγκου στο Βορά της Αλβανίας.
«Τα βουνά της Αρίνιστας και του Μπουρέτου έχουν μαυρίσει από χιλιάδες τσολιάδες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εισβάλουν στη Δρόπολη, εάν γίνουν συλλήψεις και εξορίες κατά των Δεροπολιτών».
Σε κάθε περιοχή όπου υπήρχε δάσκαλος σε διαθεσιμότητα (απολυμένος), συνεργάζονταν μυστικά με το Σαχίνη και τον ιερέα του εκάστοτε χωριού, τους εμπόρους, οι οποίοι μετέβαιναν συχνά στα Γιάννενα και την Κέρκυρα, τους μετανάστες της Αμερικής και γενικά με κάθε άτομο το οποίο τους ενέπνεε εμπιστοσύνη. Για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω αγώνος η Δερόπολη διαιρέθηκε σε τομείς. Ο κάθε τομέας είχε ως «αρχηγό» έναν δάσκαλο ορισμένον από το γραμματέα του Υποπροξενείου, Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ορίζονταν επίσης μυστικές συσκέψεις μεταξύ των και λαμβάνονταν οι απαραίτητες κατευθύνσεις. Στην κάτω Δερόπολη υπεύθυνοι ήταν οι:

Α) Νικόλαος Κων. Παπαδόπουλος (από τη Γορίτσα)

Β) Γεώργιος Φιλιπ. Οικονομίδης (από τη Δερβι(η)τσάνη)

Γ) Θωμάς Χρ. Λίλλης (Καραλής) (από τη Δερβι(η)τσάνη)

Δ) Πέτρος Παπαγεωργίου ή Μπάγκας (από τη Γράψη)

Ε) Αντώνιος Κυριάκης (από τη Γλύνα)

ΣΤ’) Βασίλειος Βάσσος (Κάτω Επισκοπή)

Οι παραπάνω κύριοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις των αλβανό – διδασκάλων, διορισμένων από την τότε κυβέρνηση. «Επιτηρούσαν» τον τρόπο και τις μεθόδους διδασκαλίας της αλβανικής γλώσσας στους ελληνο – παίδες, την παραποίηση των ιστορικών αληθειών την οποία επιχείρησαν να κάνουν και καθετί άλλο το οποίο διαστρέβλωνε την εθνική υπόσταση των Ελλήνων της περιοχής μας.

Κατά την ώρα συνδιάσκεψης στη Γενεύη, “Κ.τ.Ε”
Τον Ιανουάριο του 1934 οι τομέαρχες της «ΝΕΑΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» παρουσιάστηκαν έμπροσθεν των προεδρευόντων , Σαχίνη – Παπαδόπουλου – Μηλιαρέση, για να δώσουν αναφορά σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων. Έτσι από μέρους των λήφθηκε η απόφαση να γίνει η σχετική αναφορά προς την Κ.τ.Ε (League of Nation) και να λάβει επίλυση το όλον ζήτημα. Μοιράσθηκε σχετικό έγγραφο σε πολλά αντίγραφα για να υπογραφεί από όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες, πάντα με άκρα μυστικότητα. Το υπόμνημα αυτό θα αποτελέσει τη δεύτερη μαζική κίνηση στην ιστορία της Διχοτομημένης Ηπείρου μετά τη μεγάλη Επανάσταση του 1914. Μέχρι την 20η Ιανουάριο του 1934 υπέγραψαν πάνω από 30.000 κάτοικοι άνευ κάποιου συγκεκριμένου μορφωτικού επιπέδου. Έπειτα διεβιβάσθη στη Γενεύη (έδρα της Κ.τ.Ε).
Αφού όπως αναφέραμε και στο ΙΙ μέρος του «Σχολικού Ζητήματος» παρήλθε ολόκληρο εξάμηνο για να αντιδράσει η Κεντρική Επιτροπή της Κ.τ.Ε, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ώθησε τους κατοίκους της Δερβι(η)τσάνης να ξεκινήσουν τον «Σχολικό Απεργιακό Αγώνα» ακολουθώντας και τα υπόλοιπα χωριά, μέχρι να επέλθει στον πολύπαθο τόπο μας η δικαίωση. Αυτές ήταν όλες οι συλλογικές και ανιδιοτελείς ενέργειες κάποιων «μεγάλων» πατριωτών μας. Διαμέσου αυτού του άρθρου, «απονέμουμε» ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους οι οποίοι αγωνίστηκαν για να έχουμε όλοι εμείς οι νέοι ένα καλύτερο μέλλον στα πάτρια εδάφη μας.

 

πηγές – έρευνα – παραπομπές:
“Η Δερβητσάνη της Κάτω Δροπόλεως Αργυροκάστρου”, Γεώργιος Χ. Παπαδόπουλος, Αθήνα 1978.
“Η Δούβιανη της Δροπόλεως Βορείου Ηπείρου”, Νικόλαος Κ. Παπαδόπουλος, Αθήνα 1976.