Οι θρυλικοί πετράδες της Ηπείρου (γεφύρια)

3

Η περιοχή μας εκτός από τα εθνολογικά στοιχεία, τα οποία την εντάσσουν στο σώμα της μίας και ενιαίας Ηπείρου, έχει επίσης κοινή και τη γεωμορφολογία του εδάφους.
Οι άγονες στη γενικότητα οροσειρές και τα πολλά δύσβατα ποτάμια, τα οποία θα έπρεπε να περάσουν οι κάτοικοι για να πάνε στα χωράφια τους, συντέλεσαν ώστε απ’ τα πρώιμα χρόνια να «ανθίσει» η τέχνη των πετράδων (κτιστών).

Ηπειρώτης έμπορος
Ηπειρώτης έμπορος

Η κτηνοτροφία και το εμπόριο υπήρξαν στενά συνδεδεμένα με την πέτρα, καθώς υπήρχε άμεση η ανάγκη ασφαλής μετακίνησης των κοπαδιών και των πραματευτών. Έτσι λοιπόν άρχισαν με μεγάλο κόπο και μαεστρία να κτίζονται περίτεχνα γεφύρια. Γέφυρες ασφαλώς δεν υπάρχουν μόνο στην Ήπειρο αλλά και σ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο τα ηπειρώτικα είναι αναγνωρισμένα ως τα πιο κομψοτεχνημένα, παρότι είναι κτισμένα σε αρκετά δύσβατα σημεία.

Παραπάνω αναφέραμε πως η ανάγκη μετακίνησης προώθησε τη συγκεκριμένη τέχνη. Κατά το 18ου και 19ο αιώνα ενδυνάμωσαν οι εμπορικές συναλλαγές με τα Βαλκάνια, τη Βιέννη την Τουρκία και την Αίγυπτο. Τα παραπάνω επαγγέλματα, έφεραν ευημερία στον τόπο και έτσι σιγά – σιγά δημιουργήθηκε η ανάγκη για την ανοικοδόμηση νέων κατοικιών, οι οποίες θα ανταποκρίνονταν στο πλέον αναβαθμισμένο επίπεδο διαβίωσης.
Αναφορικά με τα γεφύρια τα οποία εκτός από καλούς μαστόρους, απαιτούσαν και έμπειρους ειδικούς που θα συμβούλευαν κατά πόσο είναι δυνατόν να κτιστούν στις εκάστοτε τοποθεσίες. Οι καλύτεροι τεχνίτες στην Ήπειρο διαχρονικά αποδείχθηκαν οι Ζαγωραίοι και οι Κονιτσιώτες. (Στη Δερβιτσάνη στα τέλη του 19ου αιώνα η Εκκλησία και κάποιες οικίες έχουν κτιστεί από Κονιτσιώτες).
Ειδικά τα γεφύρια έχουν φτιαχτεί με τέτοιον εκπληκτικό τρόπο που από την αρχαιότητα ο λαός τα έχει συνδέσει με διάφορα περιστατικά (θρύλοι). Από αρχιτεκτονικής άποψης παρατηρείται η πλαστικότητά τους, η οποία τα κάνει να αντέχουν στο χρόνο.

Στην μορφή τους τα γεφύρια διακρίνονται σε δύο είδη:α) τα πεδινά και β) τα ορεινά.
Τα πεδινά χαρακτηρίζονται για το μεγάλο τους μήκος αλλά και τη τα πολλά τόξα, καθώς και για τη δυσκολία οικοδομήσεις τους. Τα ορεινά, τα οποία τα συναντάμε κυρίως στην Πίνδο, έχουν στηθεί, τρίτοξα, δίτοξα και μονότοξα. Με αυτόν τον τρόπο έχουν πλήρη αντοχή στις προεκτάσεις των βράχων που έχουν κτισθεί.

Οι οργάνωση των πετράδων γινόταν σε «μπουλούκια» ή σινάφια (μετακινούμενα συνεργία). Η φήμη των οποίων εξαπλώθηκε γρήγορα στα Βαλκάνια, την Περσία, την Ινδία, την Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας,

τα «μπουλούκια» των πετράδων απολάμβαναν πολλά προνόμια εξαιτίας της σημαντικής τους δουλειάς.
Εκπληκτικός ήταν και ο τρόπος της επικοινωνίας τους, ο οποίος γινόταν με έναν παράξενο στους υπόλοιπους γλωσσικό κώδικα, εφευρεμένος με σκοπό να διαφυλάξουν τα μυστικά της τέχνης τους. Η γλώσσα αυτή ονομάζονταν «Κουδαρίτικα». Ο επικεφαλής της ομάδας, ονομάζονταν κάλφας (λέξη τουρκικής προέλευσης). Είχε ως καθήκον του την επί τόπου μελέτη και οικοδόμηση των γεφυριών, έπρεπε να φτιάξει τα λεγόμενα «κλειδιά» της γέφυρα (πέτρες σκαλισμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να «κουμπώνουν» σωστά τα τόξα και τις προσόψεις. Επιπλέον μετά το πέρας της εργασίας, πλήρωνε και το υπόλοιπο συνεργείο.

Νέα εικόνα (8)
Τύπος πεδινού γεφυριού

 

 

 

 

 

 

 

 

Τύπος ορεινού γεφυριού

Η ΙΕΡΑΡΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ιεραρχικά μετά των πρωτομάστορα ακολουθούσαν οι μαστόροι και μετά τα τσιράκια ή τα μαστορόπουλα, τα οποία κουβάλαγαν τις πέτρες και έφτιαχναν τη λάσπη.  Τα μπουλούκια ξεκίναγαν από τα χωριά της Ηπείρου την άνοιξη (Αγίου Γεωργίου) και επέστρεφαν του Αγίου Δημητρίου (Φθινόπωρο). Οι χρηματοδότες των έργων ήτανε τοπικοί ευεργέτες, η εκκλησία και οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Υπήρχαν κάποιες φορές και μαζικές κινήσεις ολόκληρων χωριών μετά από έρανο που έκαναν.

 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ

Η διαδικασία κτισίματος των γεφυριών γινόταν εφόσον πρώτα θα επιλέγονταν η κατάλληλη θέση. Τα ιδανικότερα σημεία ήταν κυρίως τα στενά περάσματα των ποταμών όπου γινόταν πιο εύκολα οι κατασκευή των τόξων. Αρχικά κτίζονταν απ’ τα δεξιά και τα αριστερά ξύλινες σκαλωσιές και έπειτα γινόταν ταυτόχρονη οικοδόμηση και από της δύο πλευρές. Στο τέλος ο πρωτομάστορας «κλείδωνε» την κατασκευή με την τοποθέτηση της κεντρικής πέτρας (θολίτης), που λεγόταν κλειδί.

Το "κλέιδωμα" των τόξων
Το “κλέιδωμα” των τόξων

 

Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνταν ήταν ο σχιστόλιθος (αφθονεί στην Ήπειρο) και το κονίαμα το οποίο λέγονταν «κουρασάνι». Το «κουρασάνι» φτιαχνόταν από μείγμα τριμμένου κεραμιδιού, σβησμένο ασβέστη, ελαφρόπετρας, νερού θειαφιού και ξερών χόρτων. Σε κάποιες περιπτώσεις έριχνα κοκκινόχωμα, μαλλί κατσίκας και αυγό. Το τούβλο και το κεραμίδι, χρησιμοποιούνταν σε βαλτώδης περιοχής, μιας και διαφέρει το βάρος του σε σύγκριση με την πέτρα. Το κονίαμα έδινε την τελική πινελιά αντοχής και ομορφιά στο όλο έργο.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ «ΚΟΥΔΑΡΙΤΙΚΑ»

Όπως αναφέραμε παραπάνω τα «κουδαρίτικα» ήταν η συνθηματική γλώσσα των πετράδων καθώς έτσι είχαν τη δυνατότητα να διαφυλάξουν τα μυστικά του επαγγέλματός τους. Η προέλευση της λέξης «κουδαρίτικα» προέρχεται από τη λέξη «κούδα» που στη συνθηματική γλώσσα σημαίνει πέτρα.

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες λέξεις στα «κουδαρίτικα»:

κούφιο = οικοδομή
Θοδώρα = τσίπουρο
μαυρομάτες = ελιές
απαλό = ξύδι
πραβίζου = κατασκευάζω
βίτσου = πόρτα

Το "σινάφι" σε ώρα ξεκούρασης
Το “σινάφι” σε ώρα ξεκούρασης

 

Αυτή η χρήση της «γλώσσας» των μαστόρων αντανακλά την άρρηκτη και συναισθηματική σχέση που είχαν δημιουργήσει με την πέτρα.
Με τη συγκεκριμένη δημοσίευση, σας προϊδεάζουμε για τις επόμενες αναλυτικές αναφορές μας, οι οποίες θα αφορούν τους πετράδες της Δερβι(η)τσάνης – Δερόπολης

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγές – έρευνα: «Πετράδες: Μια παλιά ιστορία Διαχείρισης Γνώσης και Καινοτομίας», Νίκος Κατσιαδάκης» Γραφείο Διαμεσολάβησης ΕΚΕΤΑ.