Η ομιλία της Νεολαίας Δερβιτσάνης τη 15 Αυγούστου

5

Έπειτα από έκκληση μερίδας κόσμου, σας παραθέτουμε την ομιλία της Νεολαίας μας κατά την έναρξη του φετεσινού μας πανηγυριού προς τιμήν της μεγάλης εορτής της 15 ης  Αυγούστου!

 

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι.
Δεκαπενταύγουστος σήμερα και η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, της μητέρας του Θεανθρώπου. Η εκκλησιαστική μας παράδοση διασώζει ανέπαφη ανά τους αιώνες εκείνη τη μεγαλειώδη στιγμή όπου η Παναγία μας σε ηλικία εξήντα ετών εκδημεί εις Κύριον και έπειτα από τρεις ημέρες με μάρτυρα τον Απόστολο Θωμά το σώμα της μεταφέρεται από τους αγγέλους πλάι στο Χριστό.
Η Δερβιτσάνη μας τιμώντας την προστάτιδά της, τιμάει με μεγάλη ευλάβεια αυτό το γεγονός εορτάζοντάς το κάθε καλοκαίρι. Τα τελευταία τρία χρόνια ύστερα από πρωτοβουλία των νέων μας, έγινε δυνατή η συγκέντρωση ενός χρηματικού κεφαλαίου εκ του οποίου κατέστη δυνατή η οργάνωση παραδοσιακού ηπειρώτικου πανηγυριού. Εκτός της διασκέδασης απώτερος σκοπός των νέων μας, ήταν η υλική συνεισφορά σε έργα εντός της κοινότητάς μας, τα οποία παραπέμπουν άμεσα σε ανάλογες πρωτοβουλίες των ξενιτεμένων προγόνων μας. Θα θέλαμε να σταθούμε στην τελευταία πρωτοβουλία της Νεολαίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Δερβιτσιωτών Ιωαννίνων αλλά και άλλων ντόπιων εθελοντών και δωρητών στην ανάπλαση του πάρκου «Γρηγόρης Ντριγκόγιας» στην πλατεία του χωριού μας.
Μετά μεγάλη επιθυμίας και ζήλου δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για την περάτωση του εν λόγω έργου. Έπειτα από ριζικές αλλαγές η αισθητική όψη του χωριού μας έχει προκαλέσει το σεβασμό όλων των ντόπιων κατοίκων και όχι μόνο. Μολαταύτα κανείς από εμάς δεν πρέπει να επαναπαύεται σε ότι κατέστη δυνατό να γίνει, αλλά καθένας μας να συμβάλει στη συνέχεια του έργου με δύο τρόπους. Είτε με τη συμμετοχή κυρίως των μικρότερων ηλικιών στο καθάρισμα, είτε με την οικονομική ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος ταμείου για τη συντήρηση του έργου.
Για το φετινό πανηγύρι προσέφεραν ένα εκατομμύριο παλαιά Λεκ ο καθένας, Βασίλης Νάτσης και Δημήτρης Τσάμης για την αγορά των καρεκλών.
Η Δερβιτσάνη το ακριτοχώρι της Β. Ηπείρου, στέκει αιώνες τώρα ακμαίο στις δυσκολίες και τα δεινά των εκάστοτε εποχών. Τι κι αν προσπάθησαν σαν άλλες «Λερναίες Ύδρες» να της «κόψουν» τη λαλιά. Εκείνη επιβίωσε πίνοντας το αίμα της από τις ίδιες της, τις πληγές και σφράγισε με το βαρύγδουπο όνομά της, τον ρου της ντόπιας ιστορίας.
Μια τέτοια Δερβιτσάνη ονειρευόμαστε. Ένα συνεχιστή των υγειών παραδόσεων και της άδολης προσφοράς. Ζούμε και αναπνέουμε στον τόπο όπου μας όρισαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Ευελπιστούμε σε ένα νέο αύριο που θα φέρει ζωντάνια στον τόπο μας. Η χάρη της Παναγιάς να μας ευλογεί και να στηρίζει τα έργα μας.
Χρόνια πολλά και υγεία σε όλους!

 

 

 

ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗΣ