Η μαρτυρία της Νατάσσας Μπάσσιου από τη Δερβιτσάνη για τον Ι.Ν.Κ. Θεοτόκου

1

Το 1967 η Αλβανία ανακηρύσσεται επίσημα αθεϊστικό καθεστώς, τότε ήτανε που ξεκίνησε ένα ανελέητος διωγμός σε όλα τα θρησκεύματα τα οποία υπήρχαν μέχρι πρότινος στη χώρα. Ειδικά στις περιοχές της Β. Ηπείρου ο πόλεμος στη πίστη των Ελλήνων, όπως μας μαρτυρούν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, ξεκίνησε από τις αρχές του 1950. Στα σχολεία μας μέχρι τότε διδάσκονταν και το μάθημα των θρησκευτικών, ωστόσο διαμέσου της προπαγάνδας του εκπαιδευτικού συστήματος, γελοιοποιήθηκαν οι ηθικές αξίες του Χριστιανισμού και άρχισε να επικρατεί η θρησκευτική αδιαφορία.
Η παρακάτω μαρτυρία αφορά τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δερβιτσάνης, ο οποίος από το 1967 και έπειτα λειτούργησε ως αποθήκη λιπασμάτων και για κάποιο χρονικό διάστημα ως κέντρο συνάντησης της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Δερβιτσάνης.
Η κυρία Νατάσσα Μπάσσιου πρόσφατα μας διηγήθηκε μια άγνωστη για πολλούς ιστορία, την οποία όπως μας είπε τη βίωσε έντονα εκείνη και άλλοι συγχωριανοί μας το καλοκαίρι του 1970. Στον εξωτερικό χώρο της Εκκλησίας όπως μας είπε και συγκεκριμένα στην πίσω πόρτα που Ναού, είχανε μαζευτεί για να ταξινομήσουν τα καπνά και να τα βάλουν ύστερα να «λιαστούν» (αποξηρανθούν) στον ήλιο. Όπως ήτανε μαζεμένοι όλοι τους κάτω από το σκέπαστρο της πόρτας ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος (φθορά του οικοδομήματος) όπως μας είπε, γκρεμίστηκε όλο το θολωτό στέγαστρο και πλάκωσε το Δερβιτσιώτη Κώστα Γκούτζο (Μέρο) ο οποίος βρίσκονταν από κάτω. Το μισό του σώμα το πλάκωσαν οι πέτρες και έτσι με φτυάρια και καζμάδες κατάφεραν να τον βγάλουν. Ο θόρυβος και η σκόνη που προκλήθηκαν ήτανε τόσο δυνατός που ο φόβος τους για την βεβήλωση του ιερού χώρου ή του «βακουφιού» όπως μας είπε, ήτανε τόσο μεγάλος που από εκείνη τη μέρα απέφευγαν να πηγαίνουν στην Εκκλησία, παρά μόνο για να αποθηκεύουν το λίπασμα με μεγάλο φόβο και δέος για το συμβάν.
Την ευχαριστούμε για την αληθινή ιστορία που μας διηγήθηκε και χαιρόμαστε που συμβάλλουμε έστω και στο ελάχιστο στην ανάδειξη αυτών των συνταρακτικών γεγονότων.

 

399947_335502486480575_703618900_n
Ο Ιερός Ναός  Κ. Θεοτόκου Δερβιτσάνης στα τέλη του 1980