Τοπικό Λεξιλόγιο (Λέξεις από: “Β”)

5

 

Συνεχίζουμε την παρουσίαση της τοπικής μας διαλέκτου μέσα απ’ όλες εκείνες τις λέξεις, τις οποίες συλλέξαμε ύστερα από επικοινωνία με παλαιότερους κατοίκους της Δερβ(η)ιτσάνης, καθώς και με νέους, οι οποίοι μας προσέφεραν σημαντική βοήθεια κατά τη διάρκεια συλλογής τους . Πολλές από τις λέξεις μας, έχουν δημιουργηθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η Ελληνική γλώσσα, δηλαδή κατά τη “γλωσσική αναγκαιότητα” την οποία αναφέρουν οι γλωσσολόγοι. Ένας περίεργος θόρυβος μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή και ξαφνικά να δημιουργηθεί αυτόματα μία καινούργια λέξη (ουσιαστικό, ρήμα, επίθετο). Στην περιοχή μας, από τα πρώιμα χρόνια έχουμε συνηθίσει να παρομοιάζουμε τα παράξενα, (όμορφα, άσχημα, δύσμορφα) αντικείμενα με την ανθρώπινη οντότητα και τα αξιοπερίεργα καμώματά της. Παρακάτω σας παραθέτουμε δύο πίνακες. Στον πρώτο αναφέρονται οι λέξεις στην τοπική μας διάλεκτο, μετά της ερμηνείας τους και στον δεύτερο η συντακτική τους ανάλυση.

 

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Βαένι

Δοχείο στο οποίο διατηρείται το κρασί, φτιαγμένο με τον ίδιο τρόπο όπως  το κοινό ξύλινο βαρέλι «Άδειασε ένα βαένι με κρασί μωρέ παιδί μου, πολύ πίνει».

Βαστάω

Κρατάω, αρχαίο ελληνικό «βαστάζω», πρώτη έννοια «Βαστάω το παιδί στην αγκαλιά», δεύτερη έννοια «Βαστάω υπομονή».

Βελέντζα

Η χονδρή μάλλινη κουβέρτα, η οποία χρησιμοποιείται στις πολύ κρύες νύχτες του χειμώνα «Ρίξε τη βελέντζα για να μην κρυ(γι)ώσεις»

Βατσουνιά

Τα αγκαθωτά βάτα (αρχαίο, βάτος) «Γέμισε ο κήπος βατσουνιές, πρέπει να τις κόψω με το δρεπάνι».

Βίσαλο

Το μαύρο δαδί η πρώτη έννοια, η δεύτερη έννοια είναι ο επιθετικός προσδιορισμός του πολύ μελαχρινού δέρματος ή του λερωμένου στο πρόσωπο «Αυτός είναι βίσαλο, από ποιόν να έμοιασε άραγε»;  «Που χώθηκες και έγινες έτσι βίσαλο, στα κάρβουνα»;

Βλιάξιμο

Το βέλασμα, βλιάζω (συγκοπ. του μακρ. «ε» και πρόσθεση του βραχύχρον. «ι», β/ε/λ/ι/α/ζω. Πρώτη έννοια «Τα αρνιά βλιάζουν» δεύτερη έννοια «Τι βλιάζει έτσι το μωρό» (υπονοώντας το κλάμα που μοιάζει με το βέλασμα των αιγοπροβάτων).

Βλιάτι

Είσαι χαζός (μωρός), επιθετικός προσδιορισμός και προσωποποίηση της μωρίας. «Απορώ τι λες με αυτό το βλιάτι».

Βολά

Η φορά, δηλαδή η επανάληψη μιας διαδικασίας το σύμφωνο «φ» αντικαθίσταται με το σύμφωνο «β», λόγω της βαριάς προφοράς «Θα πάμε και μια βολά στον Κίτσο»; από το «β», λόγω της βαριάς προφοράς του τόπου μας. «Άντε και μια βολά»!

Βούβα

Πάψε, σώπαινε, (μόνο στην προστακτική ενικού του δεύτερου προσώπου). «Βούβα να μη σε κηνυγύσω»!

Βουβασού

 

Υποτιμητική σημασία της χαζής (γυναίκας), επιθετικός προσδιορισμός μίας κατάστασης  μετά από μεγάλη χασμωδία ή διαπληκτισμό, πολλές φορές αντικαθιστά τη φράση «Βούβα να μη σε δείρω» με την απειλή «Βουβασού σου λέ(γ)ω»!

Βογγύλι

Ο υπέρβαρος, αυτός που έχει υπερβολικά ογκώδη σωματότυπο, «βους» (αρχ.αγελάδα, αγελαία κατά το μεσαίωνα). «Ίσα με ένα βογγύλι έγινες». Επιθετικός προσδιορισμός. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα η ρίζα της λέξης να είναι και σλαβική από τη λέξη «moggila» (vo/ggi/a), η οποία σημαίνει λόφος (μεγάλος σαν λόφος). Ωστόσο το πιο ορθό είναι να είναι απόρροια αρχαίας ελληνικής λέξης,η οποία προϋπήρχε της σλαβικής γλώσσας.

Βουζιά

Φυτό της περιοχής του οποίου οι καρποί προκαλούν φλεγμονές και φαγούρα. «Μπήκε μέσα στις βουζιές και των ξύνουν  τα χέρια συνέχεια»

Βουλτιά

Πρώτη σημασία, τοπικό καύσιμο φορητού φούρνου (γάστρας), το οποίο φτιάχνεται από τα περιττώματα της αγελάδας αναμεμιγμένα με άχυρο «Άναψα τα βούλτα/ιες  για να ψήσω στη γάστρα το φαί». Δεύτερη σημασία είναι ο επιθετικός προσδιορισμός του άσχημου «Τι είσαι έτσι σα βουλτιά»;.

Βουρκόλακας

Ο Βρικόλακας η νυχτερίδα που πίνει το αίμα, ο κακός άνθρωπος, ο εκμεταλλευτής, ο αχόρταγος   «Τι βουρκόλακας που ‘σαι, όλο το έφαγες»;

Βουρβούτσι

Ο υπερκινητικός άνθρωπος, ο ανέπαφος  λόγω των σκέψεών του ή της μικρής του ηλικίας (όταν είναι παιδί) δεν μπορεί να σταματήσει την κίνηση, επιθετικός προσδιορισμός στο ”πρόσωπο” (δραστηριότητα) ενός ζωυφίου που πετάει βουίζοντας και προκαλεί νευρικότητα στον ακροατή – θεατή του. Επίσης συνώνυμο με ακριβώς την ίδια σημασία είναι και η λέξη “βερβετσέλης” “Πολύ βερβετσέλης είσαι μωρέ παιδί μου”. «Δεν κάθεσαι σε μια μεριά μωρέ παιδί, πολύ βουρβούτσι είσαι».

Βαριά

Το μεγάλο σφυρί που χρησιμοποιούσαν οι λατόμοι για τα σπάνε τους ογκόλιθους, δεύτερη σημασία είναι η «τεμπελιά» ή μαλθακότητα.  «Ο θείο Νίκος πήρε τη βαριά/πουλα και πήγε να σπάσει πέτρες», «Κουνήσου, μη σου πιάνει βαριά».

Βράγγαλο

Το άσημο αντικείμενο, «βραγγαλάω»‘σέρνω κάποιο αντικείμενο κάνοντας θόρυβο. «Τι βραγγαλάς έτσι»; Υπονοώντας το ρήμα σέρνω στο δεύτερο πρόσωπο του ενεστώτα.

 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

 

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ

ΡΗΜΑ

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Βαένι

(το)

Βαστάω

Βελένταντζα (η)

Βατσουνιά (η)

Βίσαλο (το)

Βίσαλο

(ο, η το)

Βλιάξιμο (το)

Βλιάζω

(ενεστώτας)

Βλιάτι (το)

Βλιάτι

(ο, η, το)

Βουβάζω

(ενεστώτας)

Βουβασού

(η)

Βογγύλι (το)

Βολά (η)

Βουζιά (η)

Βουλτιά (η)

Βουλτιά

(η)

Βουρβούτσι (το)

Βουρκόλακας (ο)

Βουρκόλακας

Βράγγαλο (το)

Βραγγαλάω

(ενεργ. φωνή ενεστώτα)

Βαριά/πούλα (η)

Βαρύς (ο)  (τεμπέλης,μαλθακός, λιγομίλητος)

 

 

 



πηγές: Βασιζόμενοι στην καθομιλουμένη Ελληνική διάλεκτο της Δερβιτσάνης.