Το παρεκκλήσι της “Ζωοδόχου Πηγής”(Παναγιάς)

7

ΠαναγιάΤο παρεκκλήσι της «Ζωοδόχου Πηγής» ή για τους ντόπιους της «Παναγιάς» βρίσκεται στη μέση των ερειπίων κτισμάτων της «Κουκούλας» απέναντι απ’ την Ιερά Μονή «Ασωμάτων» (Μοναστήρι).
Ο συγκεκριμένος ναός είναι Σταυροειδούς Τρίκλητου Βασιλικού ρυθμού με τρούλο. Σύμφωνα με το ρυθμό οικοδόμησής του, είναι κτισμένος τον 16οαιώνα. Το τέμπλο που υπήρχε σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων (δυστυχώς δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές), ήταν ξυλόγλυπτο.
Ενώ οι τοιχογραφίες που υπάρχουν μέχρι των ημερών μας είναι λίγες. Αυτό γιατί με το πέρασμα διαφόρων εποχών, κυρίως της κομμουνιστικής περιόδου όπου έγιναν ανεπανόρθωτες ζημιές, αλλά και από την καταστρεπτική μανία αλλόθρησκων, πολλές τοιχογραφίες αγίων έχουν υποστεί τεράστιες αλλοιώσεις. Σύμφωνα με τις επιγραφές των τοιχογραφιών, οι αγιογραφίες δημιουργήθηκαν σταδιακά κατόπιν δωρεάς Δερβητσιωτών αλλά και άλλων Δροπολιτών (Βουλιαρατινών).

Στο Ιερό του ναού και συγκεκριμένα στον τρούλο πάνω απ’ την Αγία Τράπεζα, είναι αγιογραφημένη η Παναγία «Πλατυτέρα των ουρανών», ενώ στα πλαϊνά και στις δύο κεντρικές κολώνες υπάρχουν τοιχογραφίες αγίων. Ο πρόναος είναι υπερυψωμένος σε σύγκριση με το καθολικό και χρησιμοποιείται ως χώρος για να ανάβουν το κερί τους οι προσκυνητές.
Βγαίνοντας προς το εξωτερικού του παρεκκλησιού, κοντά στον προαύλιο χώρο είναι φυτεμένες δύο βελανιδιές (δρυς), μπροστά των οποίων βρίσκεται το χοροστάσι. Παλιά υπήρχε λίγο πιο Βόρεια και μια δάφνη η οποία έχει ξεραθεί.
Η χωροταξική θέση της «Παναγιάς» επιτρέπει στον επισκέπτη ένα όμορφο και λιτό πανοραμικό πλάνο της Δερβητσάνης. Επίσης απ’ τα πολύ παλιά χρόνια έχει καθιερωθεί να γίνεται μεγάλο γλέντι στην «Παναγιά», την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει ο ναός.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα τέλη της δεκαετία του 1980, μετά από πενήντα χρόνια αθεϊας και καταβαράθρωσης κάθε ιερής παράδοσης, ο πατήρ Μιχαήλ Ντάκος, ο τελευταίος ντόπιος ιερέας του χωριού. Τέλεσε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια απαγόρευσης, στην «Παναγιά» την ακολουθία του Όρθρου[1] στις 12 Δεκεμβρίου ημέρα εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα. Δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ο Κεντρικός Ναός του χωριού, καθώς τότε λειτουργούσε ως αποθήκη λιπασμάτων.

 

 

 

πηγές: Μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων και επί τόπο παρατήρηση