Το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας

6

Αγία ΒαρβάραΤο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα της Δερβι(η)τσάνης και συγκεκριμένα στην τοποθεσία εντός των αμπελιών. Το ιερό «βλέπει» απ’ τα Ανατολικά την κεντρική οδό Κακαβιάς-Αργυροκάστρου, ενώ απέναντι απ’ το πίσω μέρος του βρίσκεται το μουσουλμανικό χωριό Λαζαράτι (ταις)[1].

Το παρεκκλήσι χρονολογείται των 16ο αιώνα σύμφωνα πάντα με το ρυθμό οικοδόμησής[2] του ο οποίος είναι Βασιλικός. Πιθανολογείται πως στην περιοχή υπήρχε νεκροταφείο Ρωμαϊκής περιόδου, τα ερείπια του οποίου καταστράφηκαν λόγω της δημιουργίας των αμπελώνων.[3] Σύμφωνα με την παράδοση του χωριού μας, το παρεκκλήσι μετά την ερήμωσή του θάφτηκε εντελώς αγνοώντας όλοι για πολλά χρόνια την ύπαρξή του.
Με το μοίρασμα κτημάτων στο σημείο εκείνο, η οικογένεια Φωτίου Καρατζά να πήρε εκείνη την εδαφική έκταση στην οποία βρίσκονταν τα ερείπια του ναού. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η σύζυγος του Φ. Καρατζά, Κωστάντω απ’ το γένος Βόγλη, είχε αρκετά οράματα με την εμφάνιση της Αγίας. Της ζητούσε λοιπόν, να ξανακτίσει το παρεκκλήσι πράγμα το οποίο και έκανε με μεγάλη ευλάβεια.
Όσων αφορά το εσωτερικό της, (αγιογραφίες και τέμπλο) δεν γνωρίζουμε τίποτα. Εξωτερικά είναι περιτριγυρισμένη με βελανιδιές (δρυς). Για αρκετά χρόνια το παρεκκλήσι άκμασε και συντηρήθηκε με μεγάλη αγάπη απ’ τους κατοίκους του χωριού μας και όχι μόνο.

Η Αγία Βαρβάρα
Μολαταύτα και αυτό, όπως πάρα πολλά στον τόπο μας τα οποία καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, γκρεμίστηκε.Έφθασε σε σημείο για πάρα πολλά χρόνια να γκρεμιστεί κατά το ήμισυ και να γίνει δεξαμενή φυτοφαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούνταν για το ράντισμα των αμπελώνων.
Μετά το 1990 έπαψε να λειτουργεί ως δεξαμενή, ενώ κάποιοι συγχωριανοί μας έφτιαξαν ένα μικρό εικονοστάσι αποσκοπώντας στην ανάδειξη της παλιάς θρησκευτικής του ακμής.
Το 2001 μετά από χορηγία απογόνων του Φωτίου και της Κωνστάντως Καρατζά, αλλά και τη βοήθεια του συλλόγου «Κοινωνική Προσπάθεια» (ο οποίος ανακαίνισε τον κεντρικό ναό του χωριού μας) απ’ την Αθήνα, ξανακτίσθηκε και απ

AgiaVarvaraό τότε έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο να τελείται Πανήγυρη (Εσπερινός και Αρτοκλασία), με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου).

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Πέρυσι το 2011 μία ομάδα νέων συναντήσαμε ένα συγχωριανό μας μεσήλικα τον Σ. Σύρμο, ο οποίος μετά από έκκλησή μας, διηγήθηκε τη μαρτυρία του σχετικά με την εμφάνιση της Αγίας Βαρβάρας κατά την παιδική του ηλικία (Δημοτικό), όταν ο ίδιος βοσκούσε τα πρόβατα της οικογένειάς του. Του εμφανίστηκε λοιπόν η Αγία Βαρβάρα ως νέα όμορφη κοπέλα ντυμένη με χρυσά φορέματα και του ζήτησε να προσέχει τα πρόβατα μην πάνε μέσα στην εκκλησιά.
Επίσης στο χωρίο μας μέσα πάντα από τη λαϊκή παράδοση έχουν αναφερθεί περιστατικά αλλόθρησκων και ντόπιων, στου οποίους έχει εμφανισθεί η συγκεκριμένη Αγία. Απ’ την άλλη θα πρέπει να αναφέρουμε και περιστατικά βανδαλισμού του παρεκκλησιού από ιερόσυλους, οι οποίοι πολλές φορές είτε με φωτιά είτε με την καταστροφή ιερών εικόνων, έχουν «τραυματίσει» τη συνείδησής μας.

 

 

 

 

 

[1] ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΑΤΙΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΑΖΑΡΟ (ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ, ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΑΤΙΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1500 ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΑΜΙΓΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ.
[2] ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΝ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ.
[3] ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΗΣ ΔΕΡΒΗΤΣΑΝΗΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1990, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ. ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΛΑΖΑΡΑΤΙΝΟΥΣ.
πηγές: Μαρτυρίες ντόπιων και επί τόπου παρατήρηση.