Το παρεκκλήσι της Αγίας Άννης

9

Στους πρόποδες των Ακροκεραύνιων Όρεων και συγκεκριμένα στα Δυτικά της παλαιάς Κουκούλιας, λίγο παραπάνω απ’ την «Παναγιά», βρίσκεται ένα άλλο παρεκκλήσι. Εκείνο της Αγίας Άννας. Ένα άγνωστο για πολλούς Βυζαντινό τέχνημα, δεσπόζει στα χαλάσματα του παλιού χωριού από τις αρχές του 11ου αιώνα. Ο συγκεκριμένος Ναός αποτέλεσε για πολλά χρόνια (σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων) τον κεντρικό Ναό αλλά και το οστεοφυλάκιο[1] της «Κουκούλιας». Ο ρυθμός της εκκλησίας είναι διαφορετικός από το στυλ που αναφέραμε μέχρι τώρα στα υπόλοιπα παρεκκλήσια. Σε αντίθεση με τους άλλους ναούς που το Ιερό τους «βλέπει» προς τα Ανατολικά, η Αγία Άννα «βλέπει» Νότια. Επίσης παρατηρείται πάνω απ’ την πόρτα εισόδου της και έναν μικρό θόλο με πωρόλιθο όπως εκείνους που έχουν τα Βυζαντινά οικοδομήματα στο Μυστρά.
Οι πιθανότητες ο Ναός να έχει οικοδομηθεί πριν το Σχίσμα της ενιαίας Χριστιανικής Εκκλησίας σε Ανατολική (Ορθόδοξη) και Δυτική (Ρωμαιοκαθολική), είναι πολλές. Μπαίνοντας στο Ναό παρατηρεί κανείς ένα αγιογραφημένο (σχεδόν κατεστραμμένο σήμερα) τέμπλο με αναπαραστάσεις των Αποστόλων, σε διαφορετική χρωματική βάση. Επικρατεί κυρίως το κόκκινο χρώμα, το οποίο δίνει μια ζωηρή πινελιά στην αποτύπωσή τους.

Οι διαστάσεις του ναού είναι μόλις 4,5×2,9 μέτρα, αλλά η οικοδόμησή του στα όρια του γκρεμού της «Κουκούλιας» προσδίδει στον επισκέπτη μια εντυπωσιακή και δυναμική όψη. Ωστόσο το παρεκκλήσι μέχρι των ημερών μας διατηρεί μια αινιγματική ιστορία, η οποία με τη σειρά της έχει δημιουργήσει διάφορες υποθέσεις και εικασίες γα το ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε στο παλιό χωριό. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Ναός κτίστηκε από σχισματικό[2] μοναχό, ενώ άλλοι υποθέτουν πως απλά ήταν ένα μικρό εκκλησάκι του χωριού.

Άποψη απ' το εσωτερικό του Ναού
Άποψη απ’ το εσωτερικό του Ναού

Όσων αφορά την ονομασία του, το παρεκκλήσι συνηθίζεται να ονομάζεται απ’ τους ντόπιους «Παναγιοπούλα», εξαιτίας της σύγκρισής του με την εκκλησία της «Ζωοδόχου Πηγής» (Παναγιά). Πιθανότατα όμως η ονομασία να έχει επηρεασθεί και απ’ την Εκκλησιαστική Ιστορία, η οποία αναφέρει πως μητέρα της Παναγίας ήταν η Αγία Άννα. Κλείνοντας θα πρέπει να συγκρατήσουμε κυρίως ένα πράγμα: Η «Παναγιοπούλα» αποτελεί ένα παμπάλαιο Βυζαντινό μνημείο για τον τόπο μας και συνάμα η αινιγματική της ιστορία αποτελεί τρανή απόδειξη της διαχρονικής διαβίωσής μας στα χώματα της Ηπείρου.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Θα πρέπει να αναφέρουμε μια σημαντική μαρτυρία η οποία έχει στενή σχέση με το «Εκκλησιαστικό ζήτημα» της περιοχής μας. Ντόπιοι Δερβη(ι)τσιώτες μας διηγήθηκαν πως την περίοδο της βασιλείας Αχμέτ Ζώγκου στην Αλβανία, εκπρόσωποι του βασιλιά έστειλαν καθολικό ιερέα στο χωριό μας για να λειτουργήσει σύμφωνα με το τυπικό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Σαν πρόφαση για το συγκεκριμένο ενέργημα, αποτέλεσε η παρατήρηση της αρχιτεκτονικής δομής της «Παναγιοπούλας» από κάποιους Ιταλούς. Επειδή ο Ναός έχει στυλ της παλαιάς ενιαίας Εκκλησίας, υποστήριξαν πως οι ντόπιοι θα πρέπει να γυρίσουν στην Ρωμαιοκαθολική τους παράδοση. Απορρίπτοντας κάθε είδος άλλης Ορθόδοξης παράδοσης την οποία είχε το χωριό μας, έστειλαν Ρωμαιοκαθολικό ιερέα με άμαξα από τη Κορυτσά για να λειτουργήσει στον Κεντρικό Ναό της Δερβη(ι)τάνης. Το συγκεκριμένο εγχείρημά τους, αποφεύχθηκε από την παρέμβαση του τότε δημογέροντα, αλλά και του ιερέα Ευάγγελου Κρασά. Οι δύο αυτοί φύλακες των ηθών και των παραδόσεών μας, δε δίστασαν να ειδοποιήσουν όλους του κατοίκους του χωριού να μην παρευρεθούν σε μία Λειτουργία αποκομμένη απ’ τις ρίζες τους. Έτσι λοιπόν σ’ αυτούς του ανθρώπους οφείλουμε σεβασμό και ευχαριστίες, γιατί αψηφώντας κάθε κίνδυνο ενέργησαν προς το συμφέρον όλων.

Η πέτρινη οροφή του Ναού της Αγίας Άννης

ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

Θέλουμε να κάνουμε παράκληση προς όλους τους νέους και όχι μόνο, οι οποίοι επισκέπτονται την «Παναγιοπούλα». Απ’ τις αρχές του 1900 κυρίως, έχει επικρατήσει μία παράδοση η οποία θέλει τους επισκέπτες να γράφουν ή να χαράζουν στο εσωτερικό του Ναού τα ονόματά τους. Κυρίως οι ξενιτεμένοι όταν έρχονταν απ’ το εξωτερικό, το έπρατταν σαν ευλογία. Ωστόσο κυρίως κατά τη διάρκεια της Κομμουνιστικής περιόδου, το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει λάβει διαστάσεις βεβήλωσης. Όπως φανερώνει μία απ’ της παραπάνω φωτογραφίες, έχει γίνει μεγάλη ζημιά στις σπάνιες τοιχογραφίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επανέρθουν ούτε μετά από παρέμβαση αγιογράφων στην αρχική τους κατάσταση. Γι αυτό το λόγω ας είμαστε προσεκτικοί σε τέτοιες κινήσεις. Εναλλακτικά προτείνουμε να γράφεται τα ονόματά σας σε μία πέτρινη πλάκα και να την τοποθετείτε έξω απ’ το παρεκκλήσι (πράγμα που πολλοί το πράττουν).
Ευχαριστούμε για την κατανόηση!

 

 

 

 

[1] ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΑΚΤΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΝ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ΕΚΤΑΦΗ Η ΚΟΥΚΟΥΛΙΩΤΕΣ.
[2]ΜΟΝΑΧΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΥΤΟ-ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ.

 

πηγές: Μαρτυρίες ντόπιων και παρατήρηση.