Τοπικό λεξιλόγιο (Λέξεις από: “Δ”)

2

dictionaryΣύμφωνα με την επιστημονική θεωρία των κραδασμών, καθετί το οποίο υπάρχει στο σύμπαν μας και στην ουσία στον κόσμο των ψυχικών – αισθητών όντων, περιβάλλεται από έναν ενεργειακό “μανδύα”. Η ενέργεια ωστόσο δεν αποτελεί μια απτή οντότητα, μολαταύτα την αντιλαμβανόμαστε από το αποτέλεσμά της. Ακόμη και κατά την για πολλούς κατάσταση ανυπαρξίας για παράδειγμα ενός ανθρωπίνου όντως, η επιστήμη θεωρεί και αποδεικνύει διαμέσου του “φυσικού νόμου της ανακύκλωσης”, πως η ύλη βρίσκεται σε συνεχή μεταβολή. Επομένως ακόμη και οι λέξεις κατά την εκφορά τους από τη στοματική κοιλότητα ασκούν κάποια πίεση στον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο εκθέτονται. Άρα το αποτέλεσμά της μας οδηγεί στην ύπαρξη της ενέργειας. Η Ελληνική γλώσσα από καταβολής, έχει αποδείξει την πολυπλοκότητα της σημασίας της. Από την αρχαία προσευχή που κρύβει μέχρι τις περίεργες δονήσεις τις οποίες έχουν διακρίνει
αρχαίοι φιλόσοφοι και άλλοι ερευνητές. Σύμφωνα με τους εν λόγο μελετητές το γράμμα “Δ” αφορά την αρχή της αντιληπτής και υλοποιημένης μονάδος. Δηλαδή την οντολογική ύπαρξη των υλικών σωμάτων και την ανθρώπινη ισχύ. Έτσι το γράμμα “Δ” εκφράζει το αιτιατό εναρκτικό σημείο των φυσικών Νόμων, θέτει το ανθρώπινο δισυπόστατο ων (ψυχή + ύλη) κυρίαρχο του υλικού κόσμου και της απτής πραγματικότητας.

  
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Δαυλί
Η γνωστή δάδα ή ο δαυλός. Χρησιμοποιείται ως επιθετικός προσδιορισμός για το μεθυσμένο άνθρωπο, επίσης για τον πολύ χτυπημένο στο σώμα σε σημείο να φαίνονται στο δέρμα του μαύροι μώλωπες. «Έπιε τόσο πολύ που έγινε δαυλί». «Τον έκαμε δαυλί από το ξύλο».
Δειλινό
Αρχαία ελληνική λέξη για το «απόγευμα» (ελληνιστική κοινή), πανελλαδική, ωστόσο στην περιοχή μας κατέχει σημαντικότατη θέση στο λεξιλόγιό μας. «Το δειλινό να πας στη Γιάεννα  μου είπε» (στη γυναίκα του  Γιάννη δηλαδή).
Δεντούρα
Ο τραπεζίτης στις άνω και κάτω γνάθους της στοματικής κοιλότητας. Παράγωγη λέξη από το «δόντι». «Με πονάει η δεντούρα, πρέπει να πάω στο γιατρό».
Δέοντα
Τα χαιρετίσματα. Στον πληθυντικό αριθμό του ουδέτερου γένους, από το ουσιαστικό δέον. Επίσης εννοείται και η λέξη «τα πρέποντα» δηλαδή περί εκτίμησης κάποιου προσώπου. «Να δώκ(σ)εις τα δέοντα στη μάνα σου».
Δερβένι η Ντερβένι
Η στενή διάβαση – πέρασμα, τουρκική λέξη «derven» από την παραφθορά της αντίστοιχης περσικής «derbet». Επίσης η συγκεκριμένη λέξη σχετίζεται με μία από της θεωρίες περί της ονομασίας της Δερβι(η)τσάνης. Κατά την παλιά Εγνατία Οδό η οποία διέσχιζε όλη την Ήπειρο και κατέληγε στο Δυρράχιο (αρχαία Επίδαμνος), υπήρχαν πανδοχεία στα οποία φιλοξενούνταν οι διάφοροι επισκέπτες. Πιθανόν να υπήρξε και κάποιο παρά το στενό για την εποχή πέρασμα της Δερβι(η)τσάνης. Εξού και η από πολλούς παραφθορά του ονόματος «Δερβι(η)τσάνη» σε «Ντερβιτσάνη», η οποία καταρρίπτει την άποψη περί της κατοχής του χωριού μας από κάποιον υποτιθέμενο «Dervishi» (Ντερβίση). «Να βγεις στο ντ(δ)ερβένι γιατί σε καρτεράει».
Δερμάτα
Το δέρμα, η ανθρώπινη σάρκα. Τονίζεται στη λήγουσα, δίνοντας έμφαση στην υποτιμητική σημασία της λέξεως. Μπαίνει συνήθως μπροστά από ρήματα που εκφράζουν απειλητική διάθεση. «Θα σου ψήσω τη δερμάτα», φράση η οποία συνοψίζεται στο γνωστό ρήμα «βασανίζω».
Δαρμός
Μεσαιωνική ελληνική λέξη για το «ξύλο» την επίθεση σε κάποιον με αποτέλεσμα τη βία. Γνωστή και η λέξη ξυλοδαρμός. «Ο δαρμός είναι αγιασμός».
Διακονάρης
Ο ζητιάνος, αλλά ταυτόχρονα και ο άθλιος υπηρέτης. Το λεξιλόγιό μας έχει «δανειστεί» αυτή τη λέξη από την Επτανησιακή «ιδιωματική διάλεκτο». Ωστόσο η λέξη με την πάροδο του χρόνου στον τόπο μας έχει πάρει και δεύτερη έννοια, η οποία δε συμβαδίζει σε καμία περίπτωση με το αρχικό της νόημα. Αυτό φαίνεται στη λεγόμενη φράση: «Έκαμες τα μούτρα (πρόσωπο) σαν του διακονάρη». Εννοώντας ότι κάποιος πάχυνε. «Φεύγα με τον παλιοδιακονάρη, μόνο γυρεύει, δεν αντρέπεται ».
Δίγλα
Επιθετικός προσδιορισμός του πολύ λερωμένου, ο χαρακτηρισμός των πολύ εμφανή λεκέδων πάνω στα ρούχα. «Τι έγινες έτσι δίγλα»; «Τι είναι έτσι δίγλα αυτή η μπλούζα, γέμισε λέρες».
Δικοί
Οι συγγενείς, μόνο στον πληθυντικό αριθμό. Κτητική αντωνυμία η οποία δηλώνει σε «ευγενικό βαθμό» το συγγενικό ή ακόμη και το γενεαλογικό – γονιδιακό δεσμό κάποιων ανθρώπων. «Το ξέρεις ότι είμαστε δικοί»;
Δημητένιο
Επιθετικός προσδιορισμός του χονδρού υφάσματος. Υπάρχει περίπτωση να σχετίζεται με την αρχαία λέξη «δήμιος», δηλαδή «βασανιστής». Από την αφόρητη θερμότητα ίσως την οποία μπορεί να προκαλέσει στο σώμα ένα πολύ χονδρό ύφασμα. Επίσης χρησιμοποιείται και σε φράσεις ειρωνικές, οι οποίες σχετίζονται με την ένδυση χειμωνιάτικων ρούχων κατά τις ζεστές εποχές του έτους. «Αυτό το ύφασμα είναι δημητένιο». «Τι έβαλες πάλι τα δημιτένια, καλοκαίρι έχουμε, βάλε ελαφρά».
Δουρώ
Αντέχω, από το αντίστοιχο τούρκικο ρήμα «durmak». «Δούρα και λίγο, θα πάμε αύρι(γι)ο.
Δυάρα
Παράγωγο ουσιαστικό του αριθμητικού δύο. Εννοεί τη γνωστή πανελλήνια φράση «Δε με νοιάζει δεκάρα» ή «Δε δίνω δεκάρα».
Δώγα
Το ξύλινο μαδέρι και ο επιθετικός προσδιορισμός του μεθυσμένου ανθρώπου. «Κόψε μια δώγα για να την καρφώσω στην εξώπορτα». «Δώγα έγινε από το πιοτί».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ
ΡΗΜΑ
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Δαυλί (το)
Δαυλί (ο, η, το)
Δειλινό (το)
Δεντούρα (η)
Δέοντα (τα)
Δερβένι ή Ντερβένι (το)
Δερμάτα (η)
Δαρμός (ο)
Δέρω (ενεργητική φωνή ενεστώτα)
Διακονάρης (ο, η, το)
Διακονεύω (ενεργητική φωνή ενεστώτα)
Διακονάρης (ο, η, το)
Δίγλα (ο, η, το)
Δικοί (οι)
Δημιτένιο (το)
Δουράω (ενεργητική φωνή ενεστώτα)
Δουριέμαι (παθητική φωνή ενεστώτα)
Δυάρα (η)
Δώγα (η)
Δώγα (ο, η, το