Τοπικό Λεξιλόγιο (Λέξεις από: “Γ”)

7

Την Ελληνική γλώσσα λόγω της ποικιλίας και της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ της σημασιακής αξίας των λέξεων της, η επιστήμη της γλωσσολογίας την έχει κατατάξει σε διαλέκτους και σε ιδιώματα. Η διαφορά μεταξύ της διαλέκτου και του ιδιώματος είναι ότι στην πρώτη περίπτωση η διαφορά με τη Νεοελληνική είναι χαώδη και ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία σχέση μεταξύ των δύο. Είναι βέβαια μέλος του κορμού της Ελληνικής γλώσσας αλλά δεν συμβαδίζει με το συντακτικό και σημασιακό σύστημα των Νέων Ελληνικών.

Οι διάλεκτοι της Νέας Ελληνικής γλώσσας είναι :

Α) Κρητική διάλεκτος (Κρήτη)
Β) Κυπριακή διάλεκτος (Κύπρος)
Γ) Ποντιακή διάλεκτος (Πόντος)
Δ) Τσακωνική διάλεκτος (Ανατολική Πελοππόνησος )
Ε) Κατωιταλική διάλεκτος (Ελλάς του Δερεντού-Σικελία)
ΣΤ’) Καππαδοκική Διάλεκτος -υπό εξαφάνιση- (Μικρά Ασία)

Η γλώσσα μας αποτελεί μέλος μιας άλλης συνομοταξίας, εκείνης του Ηπειρωτικού ιδιώματος το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστημονικά ως διάλεκτο παρά μόνον ως ιδίωμα, μιας και δε διαφέρει κατά πολύ από τη Νέα Ελληνική. Μολαταύτα στην απλή καθημερινότητα ο όρος “διάλεκτος” για μια τοπική ομιλία -η οποία διαφέρει από την ομιλία των γειτονικών της περιοχών- έχει κάθε δικαίωμα να ευσταθεί. Αυτό γιατί συγκεκριμένα οι λέξεις που σας παρουσιάζουμε στο ιστολόγιό μας σταδιακά, στην πλειονότητά τους έχουν χαοτική διαφορά σε σχέση με τις λέξεις και το νόημα της υπόλοιπης Δρϋινούπολης. Αυτό κατά κύριο λόγω αφορά την ευρηματικότητα των προγόνων μας, ώστε να δημιουργήσουν πρωτότυπες λέξεις.Έτσι αυτές τις διαφορές τις τονίζουμε χρησιμοποιώντας τον όρο “ΤΟΠΙΚΗ ΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ”.

 

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Γαίμα

Το αίμα. Η συγκεκριμένη λέξη τονίζεται λόγω της αξίας που έχεις το αίμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης χρησιμοποιείται και η ευχή «Γαίμα να σου γένει» εννοώντας αυτό που θα φάει κάποιος να του δώσει τη ζωή, το αίμα που συνδέεται   άμεσα με τη βιολογική ύπαρξη των έμβιων όντων.

Γαμπούρισμα

Το γάβγισμα. Κατά την ακρόαση του σκύλου ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος «γαβ» ή «γκαμ». Έτσι προσδιορίζεται η αντίδραση του ζώου σε ουσιαστικό. Επίσης σε ρηματικό τύπο χρησιμοποιείται η φράση «Τι γ(κ)αμπουράς έτσι»; δηλαδή τι φωνάζει και λες περιττά λόγια, χωρίς να ξέρεις την όλη συζήτηση.

Γανώσης

Ο γανωτής των χάλκινων οικιακών σκευών. Επιπλέον στη Δερβι(η)τσάνη αποτελεί επιθετικό προσδιορισμού του λερωμένου. Δηλαδή όπως λερώνεται κάποιος που επιδιορθώνει τα χάλκινα σκεύη, λερώνεται και ένας άνθρωπος με διάφορες ακαθαρσίες.«Τι έγινες έτσι σα γανώσης, άντε πλύσου γρ(λ)ήγορα».

Γάστρα

Φορητός φούρνος από χάλυβα ή τσίγκο με εσωτερικό κοίλωμα. Αρχαία ελληνική ρίζα, «γαστέρα» (κοιλία, κοιλιά). Παν ηπειρωτική λέξη που ωστόσο λαμβάνει σημαντική θέση στο τοπικό γλωσσικό-διαλεκτικό ιδίωμά μας. «Θα πάω να ανάψω τα βούλτα για να ψήσω μια λαχανόπιτα στη γάστρα».

Γελέκι

Αμάνικο φανελάκι, το γνωστό γιλέκο. Κυρίως για τους  άνδρες φτιάχνεται από πρόβειο μαλλί ή και από σκληρό ύφασμα για την παραδοσιακή στολή των τσολιάδων. Για τις γυναίκες αποτελεί σημαντικό ένδυμα κυρίως στην χαρακτηριστική παραδοσιακή φορεσιά του τόπου μας. «Μώρη Μήτραινα, τι καλό γελέκι που έφιαξ(κ)ε η Κώτσαινα για την ε(α)γγον(ι)ά της, απόρ(ε)ησσα».

Γεροσύνη

Η ρώμη (δύναμη). Παράγωγη λέξη από το γερός (δυνατός). Επίσης αναφέρεται για να χαρακτηρίσει τη διαδικασία ανάρρωσης του ασθενούς και για την υπερβολική συλλογή λιπαρής μάζας στον οργανισμό (στους υπέρβαρους). «Ήταν άρρωστος και γέρεψε» «Πολύ γέρεψες έτσι μωρέ παιδί μου, κάν(μ)ε λίγο κράτη στο φαί σου».

Γιαργούρτι

Το γιαούρτι, Προσθέτονται στη λέξη δύο φθόγγοι, το σύμφωνο “ρ” και το σύμφωνο “γ” . «Έπηξα καλό γιαργούτι, φάε λίγο».

Γιαργουτόσπειρο

Η μαγιά με τα βακτήρια της ζύμωσης η οποία χρησιμοποιείται για τη πήξη του γάλακτος. Πρώτο συνθετικό «γιαργούτι», δεύτερο συνθετικό «σπόρος». Δηλαδή ρίχνω μαγιά γιαουρτιού στο γάλα. «Ω Χρυσάνθη, στείλε μου λίγο γιαργουτόσπυρο με την κοπέλα, μου έμειν(κ)ε άπηχτο το γάλα»

Γιατάκι

Το στρώμα, απόρροια της τούρκικης λέξης «jatak», η οποία σημαίνει στρώμα. «Μου χάλασε το γιατάκι, πρέπει να πάω να αγοράσω καινούργιο».

Γινάτι

Ο θυμός, πανελλήνια λέξη, κατέχει σημαντική θέση στο ντόπιο λεξιλόγιο μιας και η γεωγραφική θέση του χωριού μας το έχει φέρει αρκετές φορές σε σύγκρουση με   αλλόθρησκους – αλλοεθνείς. Επίσης προσδιορίζει με μια ευρύτερη σημασία την     έννοια της αντεκδίκησης (βεντέτας). «Του κρατάω πολλά γινάτια, μη τον δείρω και γί(ε)νει αρμπουλιό».

Γίνηκα

Έγινα, στον παρατατικό χρόνο. Επίσης θεωρείται συνώνυμο της φράσης «Που χάθηκες» με τη φράση «Τι γίνηκες εσύ μωρές παιδί, χρόνια και ζαμάνια πήγαμε να σε δούμε» (zaman τουρκ. η ώρα)

Γιόμα

Το μεσημέρι, από το μεσημεριανό φαγητό (γεύμα), επίσης σε ρηματικό τύπο γίνεται «γιοματίζω» που σημαίνει «τρώω». «Θα ‘ρθεις το γιόμα για να φάμε»;

Γιοργ(κ)άνι

Το πάπλωμα, τουρκική λέξη «jorgan». «Ρίξε το γιοργκάνι μη κρυώσεις»

Γιόσικα

Οι κολακείες, τουρκ. ρήμα «josh» (αστειεύομαι) με την έννοια ότι λέω αστεία για να τα λάβει ο συνομιλητής μου για σοβαρά, λέω υπερβολικούς και αναληθείς θετικούς χαρακτηρισμούς για κάποιον. «Άσε τα γιόσικα και πες τα σωστά τα λόγια».

Γιούκι

Η προίκα της νύφης, λέξη τουρκ. ρίζας, μόνο για τα ήδη ένδυσης και τα άλλα οικιακά αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσει στο μετέπειτα έγγαμο βίο της, εντός του νέου της σπιτικού. «Την Πέμπτη θα πάμε το γιούκι της νύφης στο σπίτι του γαμπρού».

Γκομπίλας

Ο τεμπέλης, λόγω της βαριάς ακουστικής η οποία ηχεί στο αυτί του ακροατή, η λέξη δίνει την αίσθηση ενός πολύ κουραστικού και μαλθακού ανθρώπου. Επίσης αποτελεί και μια δυναμική λέξη στην προστακτική φράση «Σήκω μωρέ γκομπίλα, τι μου κάθεσαι».

Γκαβέτα

Οικιακό σκεύος φτιαγμένο από αλουμίνιο. «Μια γκαβέτα φασό(υ)λια έφαγες μωρέ, τι κάνεις έτσι».

Γκαβή

Το χαστούκι, λέξη προερχόμενη από τον επιθετικό προσδιορισμό του ήχου ο οποίος ηχεί κατά το χτύπημα της παλάμης του χεριού στα μάγουλα. «Θα φας γκαβές, κάν(μ)ε καλά.»

Γκαβλαμάς

Ο μωρός (χαζός) με την έννοια του άχρηστου για κάθε σωστή ενέργεια επί των διαφόρων χειρονακτικών και νοητικών προβλημάτων που χρήζουν άμεσης επίλυσης. «Μώρε γκαβλαμά, τι είναι τούτα που κάνει»;

Γκαβός

Σκοτεινό δωμάτιο χωρίς παράθυρο, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη της οικίας, ο τυφλός, παρομοίωση του τυφλού σε όσα δεν πιστεύει πως υφίστανται στην προσωπική και κοινωνική του ζωή. Επίσης αποτελεί και πονηρό προσδιορισμό του άπειρου και αμαθή επί των σεξουαλικών ενεργειών. «Δε βλέπεις, γκαβός είσαι»;, «Δεν ανοίγει τα γκαβά του να δει τι του κάνει πισώπλατα». «Είναι ακόμα γκαβός, θα μάθει».

Γκαζιέρα

Το καμινέτο πετρελαίου που χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα του φαγητού. Παράγωγο της αλβανικής λέξης «gaz» για το πετρέλαιο και όχι για το φυσικό αέριο. «Άναψε λίγο τη γκαζιέρα για να ζεστάνεις το φαί, πείνασα».

Γκαλιγκότσια

Κατάσταση στην οποία κυρίως μία μητέρα κουβαλάει στην πλάτη της το μικρό παιδί. «Η μαμά όλο εσένα παίρνει γκαλιγκότσια, εμένα πότε θα με πάρει»;

Γκάλιος

Ο άχαρος και χαζός. Αυτό που πιθανότατα να ‘ναι ψηλός και να αποδεικνύεται με την όλη του παρουσία και εμφάνιση η μωρία του. «Δες ένα γκάλιο, τι είναι έτσι»;

Γκαλιούρης

Ο αλλήθωρος, αυτός που δεν έχει σωστή όραση. «Δες πως γκαλιουρίζουν τα μάτια του».

Γκαλούνι

Επιθετικός προσδιορισμός για τον άχρηστο – μωρό (ηλίθιο), υποτίμηση ενός ατόμου που μας προκαλεί αηδία η άποψη και η όψη του. «Παλιό γκαλούνι, τι μας ή(ε)ρθες εδώ»;

Γκαντιμή

Η οικογενειακή και γενεαλογική ρίζα ενός ανθρώπου, η οποία προσδιορίζει τα χαρίσματα, τις εκφράσεις, τα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά του, διαμέσου των γονιδίων. «Το ‘χει στη γαντιμή να κάνει   τέτοια πράγματα, ο παππούς του ήτανε πρώτος σ’ αυτά».

Γκαντιφές

Το βελούδινο ύφασμα το οποίο χρησιμοποιείται για την ύφανση ωραίων και κομψών ενδυμάτων. «Τι ωραίο που ‘ναι τούτο το γκαντιφένιο παντε(α)λόνι»!

Γκαραμόνευω

Παραμονεύω, μόνο σε ρηματικό τύπο ο οποίος προσδιορίζει των άνθρωπο που παρακολουθεί κάποιων με μυστικότητα με απώτερο σκοπό να τους στήσει ενέδρα. Επίσης στον τόπο μας θεωρείται και εγγενής συνώνυμο του ρήματος με το «παρατηρώ». «Τι γκαρομονεύεις αυτού»;

Γκαρντζόυνισμα

Το γρατζούνισμα, λόγω της δυνατής τριβής κατά τη διάδικασία ενός ξένου αντικειμένου προς την ανθρώπινη σάρκα τονίζεται η λέξη   με το σύνθετο σύμφωνο «γκ». «Που γκαρτζουνίστηκες έτσι μωρέ παιδί»;

Γκέτα

Το νάιλον καλσόν, πρόσφατη λέξη λόγω τις πρόσφατης ανακάλυψης των γυναικείων νάιλον – καλσόν, αλβ. λέξη μιας και η απομόνωση του καθεστώτος δεν επέτρεψε την αφομοίωση κάποιας αντίστοιχης λέξης από άλλη χώρα. «Της αγόρασα ένα ζευγάρι   γκέτες για την κοπέλα».

Γκζεμπίνης

Ο χαρακτηρισμός εκείνου του οποίου τα λόγια είναι κυρίως πονηρά και μας ξαφνιάζει κάνοντας μας να απορούμε από τα λεγόμενά του.  «Μώρες γκζεμπινιάρικο που τα ‘μαθες αυτά τα λόγια»;

Γκίζα

Η μυζήθρα, τουρκ. λέξη, γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο στον τόπο μας παράγεται από το βράσιμο του ορού, τον οποίο παίρνουμε από την αποβουτύρωση του γάλακτος και το χρησιμοποιούμαι για την παρασκευή πιτών. Επίσης συνώνυμο της λέξης “αρμπουλιό” που αναφέρθηκε στο “Α” “Τα έκανες γκίζα τι ήθελες και μίλαγες;” «Έφτιαξα ένα μπουρέκι με γκίζα, μέλι μας φαγώθηκε». «burek» τουρκ. = πίτα.

Γκιζέρι

Η βόλτα, τουρκ. λέξη, βολοδέρνω συνέχεια και σε πολλές περιπτώσεις βολτάρω υπέρ του μέτρου, ο χαρακτηρισμός του ξεπορτισμένου ή του ξενύχτη. «Τι γκιζεράς όλη μέρα, πότε θα κάν(μ)εις καμιά δουλειά»;

Γκιλουρντί

Η χαώδη και άθλια κατάσταση στην οποία οδηγείται μια υπόθεση, όταν κάποιος επεμβαίνει αρχάρια και αστραπιαία, συνώνυμο της φράσης «τα κάνω θάλασσα», τουρκ. ρίζα, «Μας έκαν(μ)ες γκιλουρντί και δεν ήξερες και έχωνες τη μύτη σου».

Γκιούμι

Δοχείο από γαλβανισμένο χάλυβα το οποίο έχει ψηλό στόμιο και χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά νερού από τα πηγάδια ή τους σερτούς της περιοχής, τουρκ. ρίζα, «Πάρε το γκιούμι και φέρε μας νερό».

Γκοριλιασμένος

Επιθετικός προσδιορισμός του πεινασμένου ανθρώπου, εκείνου που απευθύνεται στους γύρω του με προστακτική φωνή για να του ετοιμάσουν γρήγορα κάτι φαγώσιμο. Πιθανότατα να έχει σχέση με το γνωστό ζώο των δασών του Αμαζωνίου, το γορίλα,   ο οποίος τρώει την τροφή του με υπερβολική ταχύτητα και βουλημία.

Γκιριλίτσια

Τα μικρά γουρουνάκια, λέξη προερχόμενη από το γρύλισμα των μικρών χοίρων “Ρίξε λίγο να φάνε τα γκιριλίτσια, κρίμα είναι τα καημένα”.

Γκριλάνι

Το αποτέλεσμα του γρατζουνίσματος επί τη σάρκας του ανθρώπου και των υπόλοιπων ζωντανών, η άσχημη και αποκρουστική εικόνα που έχει το αιματοβαμμένο και σχισμένο δέρμα ύστερα από την πτώση η την τριβή. Η λέξη προέρχεται από την ακρόαση του ήχου όταν ξύνουμε κάτι με ένα αιχμηρό αντικείμενο (γκρρ). «Γκριλάνι τα έκαν(μ)ες τα γόνατα, που βάρεσες»;

Γκίρντισμα

Το μπούχτισμα, η ταλαιπωρία, η κουραστική διάθεση στην οποία οδηγείται κάποιος όταν ενώ συμβουλεύει το διπλανός του, αυτός δεν εφαρμόζει τα λεγόμενά του κάνοντάς το να νοιώθει θλίψη και απαισιοδοξία. Επίσης όταν του προσφέρει υλικά αγαθά και εκείνος δεν ανταποκρίνεται ώστε να ανταποδώσει στην καλοσύνη του φιλοδωρητή.  «Με γκίρντισες, τι άλλο θέλεις».

Γκλάβανι

Η εσωτερική καταπακτή επί του ταβανιού η οποία οδηγεί στο εσωτερικό της στέγης, φτιαγμένη με τον ίδιο τρόπο ώστε να μη φαίνεται η διαφορά από το υπόλοιπο ξύλινο κατασκεύασμα. Αρκετά χρήσιμοι ώστε να μπορεί κάποιος να μπει εντός της στέγης και να επιδιορθώσει τυχόν φθορές των ξύλινων δοκών. «Άνοιξε τη γκλάβανι για να δω μη τυχόν έπεσε κάνα κεραμίδι στο ταβάνι».

Γκλαβόρης

Ο τυφλός, υποτιμητικός χαρακτηρισμός που αποβλέπει στην «αφύπνιση» κάποιου ώστε να αντικρύσει την ”απτή” πραγματικότητα, το δεύτερο συνθετικό είναι αρχαίο ελλ. από το   ρήμα «ορώ» ή το ουσιαστικό «όραση». «Μώρη γκλαβόρο, εδώ κοίτα».

Γκλαμπατζιάνα

Το στόμα, υποτιμητικός χαρακτηρισμός της στοματικής κοιλότητας όταν θέλουμε να προστάξουμε ειρωνικά κάποιων που δεν συμπαθούμε και έχει τάσεις βουλιμίας να φάει κάτι που μας είπαν να του προσφέρουμε παρά τη θέλησή μας. «Άνοιξε τη γκλαμπατζιάνα και χώσε, αφού ή(ε)ρθες»

Γλίτσια

Ο χαρακτηρισμός των άσχημων και κακό-μαγειρεμένων φαγητών, απόρροια της άσχημης εικόνας καθώς και της ακρόασης του ήχου «κλετς» που ακούγεται όταν το αγγίζουμε με το κουτάλι. «Πάλι γκλίτσια είναι σήμερα το φαί, πότε θα μάθεις να μαγειρεύεις μώρη»!

Γκλοβότσης

Ο πολύ άχαρος και πεζός άνθρωπος, ανέτοιμος και αστείος στις κουβέντες του, σε τέτοιο σημείο ώστε να προκαλέσει νευρικό γέλωτα. Επίσης και ο πολύ πλαδαρός στα καθήκοντα που του αναθέτονται.  «Μώρη γκλοβότσο, εδώ σε αφήνω και ‘δω σε βρίσκω».

Γκλογκιά

Άγριο αγκαθωτό φυτό το οποίο ευδοκιμεί στην περιοχή μας. «Πάτησα μια γκλογκιά και πέθανα από τον πόνο».

Γκλομποντούρα

 

 

 

 

 

 

Το εναπομείναν παχύρευστο υγρό το οποίο βρίσκεται στον πάτο ενός μπουκαλιού, άσχημο στη μυρωδιά και σκούρο στο χρώμα. Επίσης χρησιμοποιείτε για να χαρακτηρίσει κάποιον ως την τελευταία προσωπικότητα της κοινωνίας. «Τέλειωσε το κρασί, έμεινε μόνο η γκλομποντούρα» «Μώρη παλιό γκλομποντούρα, τι γυρεύεις εδώ»;

Γκόβαλο

Το περίττωμα του όνου (γαϊδάρου) και του αλόγου, η επιτίμηση στο μωρό (χαζό) και η παρομοίωσή του με τα περιττώματα των προαναφερθέντων ζώων. Επίσης χαρακτηρίζει και τον αγράμματο άνθρωπο. «Πέρασε το άλογο και γε(ιο)μίσαμε γκόβαλα». «Αυτός είναι ντίπου (τελείω) γκόβαλο».

Γκορδιά

Η υπερηφάνεια με απώτερο σκοπό την ανώφελη καύχηση, αυτός που επαίρεται χωρίς να υπάρξει κάποιος σημαντικός λόγος «Όλο γκορδιές και ψευτιές λεέι, μη τον ακούς».

Γκορίτσι

Το άγριο αχλάδι, γκοριτσιές = άγριο-αχλαδιές, οι οποίες ευδοκιμούν κυρίως στα βουνά μας. Επίσης αποτελεί και επιθετικό προσδιορισμό για κάποιων που έχει δύσμορφο κεφάλι. «Πότε θα πάμε να κόψουμε γκορίτσια»; «Τι το ‘χεις έτσι σαν γκορίτσι το κεφάλι»;

Γκοσταρίτσα

Η σαύρα, στο αρσενικό γένος ονομάζεται και γκόστιαρος. Επίσης χαρακτηρίζει και τον άνθρωπο (κυρίως τα μικρά παιδιά) που σκαλώνει εύκολα σε δύσβατα σημεία, όπως   δηλαδή μια σαύρα. «Γεμίσαμε γκοστιαρίτσες, φτιάξε σωστά τον τοίχο, βάλε λάσπη». «Κοίτα που ανέβηκε ο γκόστιαρος»!

Γκότζαλο

Το εναπομείναν μέρος από τους σπόρους του αραβόσιτου (καλαμποκιού), στο οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του καλαμποκιού τρέφεται και αναπτύσσεται ο καρπός. «Να κάψω λίγο τα γκότζιαλα που έμειν(κ)αν από το ξεσπύρισμα».

Γκοτσιλιές

Τα περιττώματα των πτηνών, επίσης σε ρηματικό τύπο προσδιορίζει το ενέργημα εκκένωσης των πτηνών. «Καθάρισε λίγο το κοτέτσι από τις γκοτσιλιές».

Γκούβα

Το κοίλωμα που υπάρχει μεταξύ της επαφής δύο διαφορετικής μορφής βράχων, μέρος που χαρακτηρίζεται από ζέστη και στεγανότητα. Επίσης χρησιμοποιείται και η φράση «Πιάσε μου λίγο γκούφα να μην κρυ(γι)ώσω όταν μπω στο κρεβάτι», δηλαδή ζέστανε το χώρο. «Βρήκαμε πολλά     περιστέρια μέσα σε μια γκούβα».

Γκουζγκούνης

Ο περίεργος, αυτός που περιπλέκει τις καταστάσεις, αυτός που περιεργάζεται τα αντεικείμενα, απόρροια του ήχου που κάνουν τα αντικείμενα όταν επεμβαίνει κάποιος εξωτερικός παράγοντας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ανθρώπινος. «Τι κάνεις πάλι(ε) εκεί μωρέ γκουζγκούναν τα γλυκά γυρεύεις»; «Είναι πολύ γκουζγκούνης, σίγουρα σας βάζ(ν)ει λόγια».

Γκουλιάστρα

Το γάλα της λεχώνας μητέρας, των βοοειδών, των αιγοπροβάτων και γενικά των θηλαστικών το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλό δείκτη πυκνότητας. «Μην πίνεις ακόμη γάλα από την προβατίνα, είναι γκουλιάστρα».

Γκουντούλημα

Το γαργάλεμα, από το ενέργημα των δακτύλων πάνω στο σώμα ενός ανθρώπου ή άλλου ζώου, με αποτέλεσμα την πρόκληση γέλωτα. «Γκουντούλεψτων λίγο να δούμε εάν θα γελάσει».

Γκουντρουβέλι

Το μικρό και όμορφου σωματότυπου μωρό, ο χαρακτηρισμός που υπερκινητικού βρέφους με την έννοια της αγάπης και της χαρμονής. «Μώρε γκουντρουβέλι, δες λίγο πως κάνει χαχαχα»!

Γκουτζέλι

Το υπερβολικά μικρό δωμάτιο, το οποίο το χρησιμοποιούσαν παλιά για κουζίνα, η υποτίμηση κάποιας οικίας η οποία έχει μικρούς του λειτουργικούς της χώρους. Το ουδέτερο γένος της λέξης «γκουτζός» που σημαίνει χωλός «κουλός». «Σιγά το σπίτι, γκουτζέλια έχει φτιάξει»

Γκούτζα

Το αρκετά μεγάλο, χαρακτηρίζει το χώρο το σωματότυπο αλλά και την ηλικία κάποιου ανθρώπου. «Γκουτζά παιδί έγινες μωρέ»! «Γκούτζα είναι το σπίτι, σας φτάνει».

Γκουτζιός

Ο χωλός (κουλός), είτε εκ γενετή είτε έπειτα από ακρωτηριασμό, αυτός που του λείπει κάποιο μέλος από το σώμα του, ο ηλίθιος «Αυτός είναι γκουτζιοχέρης». «Γκουτζιός από γνώμη μου φαίνεται».

Γκουτζιούπι

Κομμένο ξύλο από δέντρο, παράγωγο της  λέξης «γκουτζιός», κομμένο δηλαδή ξύλο. «Δώσε μου ένα γκουτζιούπι να το αμπώσω».

Γκόφι

Η λεκάνη του ανθρωπίνου σώματος «Με πονάει το γκόφι, τι λες να φταίει»;

Γκραγκάλισμα

Η πόση, κατά τη διαδικασία κατάποσης ακούγεται κάποιος εσωτερικός  χαρακτηριστικός ήχος «γκρρ» καθ’ όλη την πορεία των υγρών από τη σταφυλή μέχρι το λάρυγγα. Ρηματικός τύπος σε ενεργητική φωνή «γκλαγκαρίζω». «Τι γκλαγκάρισε την πορτοκαλάδα να φύγουμε, άιντε»!

Γκριγκιλιάτζος

Ο λάρυγγας, παράγωγο του ρήματος «γκραγκαλίζω» (πίνω), δηλαδή το μέρος όπου λαμβάνει χώρα το «γκραγκάλισμα» (πόση). «Βράχνιασα, με πονάει πολύ ο γκριγκιλιάντζος».

Γκριμπάτσια

Το σκληρό ξύλο, επιθετικός προσδιορισμούς του «θα φας ξύλο». «Θα φας καμιάς γκριμπάτσια και τότε θα δεις πως θα στρώσεις»!

Γκριμποσάμαρο

 

 

 

 

 

Σύνθετη  λέξη «γκρίμπωμα» (καμπούριασμα) + «σαμάρι», επιθετικός προσδιορισμός του καμπούρι στο κακοφτιαγμένο ή σχεδόν κατεστραμμένο σαμάρι των όνων (γαϊδάρων), υποτιμητική σημασία και εμπαιγμός του καμπούρη. «Δες το γκριμποσάμαρο, που πάει έτσι»;

Γλίστρα

Ο γεωσκώληκας, από τον τρόπο τον οποίο σέρνεται, δηλαδή γλιστρώντας, ονομάστηκε   γλίστρα. Επίσης αποτελεί επιθετικό προσδιορισμό του κακού και μιαρού ανθρώπου. «Το χώμα έχει πολλές γλίστρες», «Δες τη γλίστρα, πάλι εδώ είναι».

Γλούπος

Το «σώμα» της γυάλινης ή της πλαστικής φιάλης (μπουκαλιού). «Κράτησε το από το γλούπο το μπουκάλι και όχι από τον πάτο».

Γνέμα

Η λεπτή κλωστή, παράγωγη λέξη από το ρήμα γνέθω (πλέκω). «Φέρε μου κανένα γνέμα για να φτιάξω καμιά καλή φανέλα».

Γούρα

Η γούρνα, το κοίλωμα, συγκοπή του συμφώνου «ν» λόγω της συχνής χρήσης της λέξης μέσα στο διάβα των αιώνων. Επίσης αποτελεί και απειλή κατά την φράση «Θα σου κάν(μ)ω τη γούρα», δηλαδή θα σε σκοτώσω. «Έκαν(μ)ε κάτι γούρες για σπείρει κάτι δέντρα».

Γουργιάτο

Η δυνατή φωνή, σε ρηματικό τύπο «γουργιάζω» επιπλήττω κάποιων όταν παραβαίνει τους κανόνες (οικογενείας, κοινωνίας, δεοντολογίας). «Του γουργιάζω αλλά δεν είναι εκεί πέρα». «Του γουργιάζω συνέχεια και πάλι κάνει τα ίδια».

Γραβάλα

Η τσουγκράνα, λέξη από την απόρροια του ήχου που ακούμε όταν το συγκεκριμένο εργαλείο δουλειάς σέρνει τα διάφορα αντικείμενα. Επίσης έχει και την έννοια της λέξης κλέβω στο ρήμα «γραβαλίζω». «Φέρε λίγο τη γραβάλα να μαζέψω τα χαλίκια απ’ την αυλή». «Ποιος ξέρεις τη γραβάλισε πάλι     από το σπίτι του γείτονα».

Γραμματούρα

 

 

 

 

 

Η δοσομέτρηση, η δοσολογία, η απάντηση σε κάποιον ο οποίος μας περιορίζει τη ποσότητα διαφόρων υλικών ή ακόμη και της τροφής μας λόγω τσιγκουνιάς. «Πες μου λίγο τη γραμματούρα για να ρίξω το αλεύρι, πόσο θελει»; «Πάλι(ε) θα μου βάλεις της γραμματούρα, όσο θέλω εγώ θα φάω».

Γραμμενός

Ο καλός, ο αγαθός, κυρίως επίθετο που προσδιορίζει ένα μικρό παιδί, παράγωγο της λέξης γραφη. Λόγω δηλαδή τη καλής άποψης που είχαν από τα πρώιμα χρόνια οι άνθρωποι μας για τη γραφή και το σχολείο, σε σημείο να δημιουργηθεί και επίθετο για να προσδιορίσει την καλοσύνη. «Γραμμενό μου παιδί».

Γρέντα

Το ξύλινο μαδέρι, ξύλινος δοκός, χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο για τη στερέωση της στέγης και των σανίδων σε ένα πάτωμα – δάπεδο. «Βάλε καλά τις γρέντες μη μας έρθουν οι πλάκες στο κεφάλι».

Γρουμπούλι

Η δύσμορφη και στρογγυλή πέτρα «Θα σου ρίξω κα(νέ)να γρουμπούλι στο κεφάλι, φεύγα από δω»!

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ

ΡΗΜΑ

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Γαίμα (το)

Γαμπούρισμα (το)

Γανώσης (ο)

Γανώσης (ο, η, το)

Γάστρα (η)

Γελέκι (το)

Γέρεμα (το)

Γερεύω (ενεστώτας)

Γερός (ο, η, το)

Γιαργούτι (το)

Γιαργουτόσπιρο (το)

Γιατάκι (το)

Γινάτη (το)

Γινατεύω (ενεστώτας)

Γινατεμένος (ο, η, το)

Γίνηκα (παρατατικός)

Γινομένος (ο, η, το)

Γιόμα (το)

Γιοματίζω (ενεστώτας)

Γιοργκάνι (το)

Γιόσικα (τα)

Γιόσικος (ο, η, το)

Γιούκι (το)

Γκαβέτα (η)

Γκαβή (η)

 

 

Γκαβλαμάς (ο)

Γκαβός (ο)

 

Γκαβός (ο, η, το)

Γκαζιέρα (η)

 

Γκαλιγκότσια (η)

 

 

Γκάλιος (ο)

Γκαλιούρισμα

 

Γκαλιουρίζω (ενεστωτ.)

Γκαλούνι (το)

 

Γκαλούνι (ο, η, το)

Γκαντιμί (η)

Γκαντιφές (ο, το)

Γκανιφένιος (ο, η, το)

Γκαραμόνεμα (το)

Γκαραμονέυω (ενεστώτας)

Γκαρτζουνιά

Γκαρτζουνάω (ενεστώτας)

Γκαρτζουνισμένος (ο, η το)

Γκέτα (η)

Γκζεμπίνης (ο, η, το)

Γκίζα (η)

Γκιζέρι (το)

Γκιζεράω (ενεστώτας)

Γκιζερισμένος (ο, η, το) (ο περπατημενος)

Γκιλουρντί (το)

Γκιούμι (το)

Γκιριλίτσια (τα)

Γκιρλάνι (το)

Γκίρντισμα (το)

Γκιρντίζω (ενεστώτας)

Γκιρντισμένος (ο, η, το) (κατεστραμμένος)

Γκλάβανι (η)

Γκλαβόρης (ο, η, το)

Γκλαμπατζιάνα (η)

 –

Γλίτσια (η, το)

Γκλοβότσης (ο, η, το)

Γκλογκιά (η)

Γκλομποντούρα (η)

Γκλομποντούρας (ο, η)

Γκόβαλο (το)

Γκόβαλο (ο, η, το)

Γκομπίλας (ο, η, το)

Γκορδιά (η)

Γκορδιαρίζομαι (παθ. Φωνή ενεστώτα)

Γκόρδιας (ο, η, το)

Γκορίλιαζω (ενεστώτας)

Γκοριλιασμένος (ο, η, το)

Γκορίτσι (το)

Γκοσταρίτσα (η)

Γκόστιαρος (ο, το)

Γκότζαλο (το)

Γκοτσιλιάς (η)

Γκοτσιλάω (ενεστώτας)

Γκοτσιλιά (η, ο, το)

Γκούβα (η)

Γκουζγκουνεύω (ενεστώτας)

Γκοζγκούνης (ο, η, το)

Γκουλιάστρα (η)

Γκουντούλημα (το)

Γκουντουλεύομαι (παθητική φωνή ενεστώτα)

Γκουντουλεμένος (ο, η, το)

Γκουντρουβέλι (το)

Γκουτζέλι (το)

Γκουτζέλι (το)

Γκούτζια (ο, η, το)

Γκουτζιός (ο, η, το)

Γκουτζιούπι (το)

Γκουτζέλι (ο, η, το)

Γκόφι

Γκραγκάλισμα (το)

Γκραγκαλίζω (ενερ. φωνή ενεστώτα)

Γκριγκιλιάτζος (ο)

Γκριλάνι (το)

Γκριμπάτσια (η)

Γκριμποσάμαρο (ο, η, το)

Γλίστρα (η)

Γλίστρα (ο, η, το)

Γλούπος (ο)

Γνέμα (το)

Γνέθω (ενεργ. φωνή ενεστώτα)

Γούρα (η)

Γουργιατό (το)

Γουργιάζω (ενεργ. φωνή ενεστώτα)

Γραβάλα (η)

Γραβαλίζω (ενεργ. φωνή ενεστώτα)

Γραβαλιασμένο (το)

Γραμματούρα (η)

Γραμμένος (ο, η, το)

Γρέντα (η)

Γρουμπούλι (το)

 


πηγή: Βασιζόμενοι στην καθομιλουμένη Ελληνική ιδιωματική διάλεκτο της Δερβιτσάνης.