Τοπική γαστρονομία

2

Η τοπική μας γαστρονομία είναι πλήρως ταυτισμένη με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδειχθεί διαχρονικά πως είναι η πιο υγιεινή για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Στη Δερβιτσάνη απ’ τα πρώτα χρόνια της οργανωμένης κοινοτικής συμβίωσης, ξεκίνησαν να καλλιεργούνται διάφορα φυτά τα οποία κατά βάση ήταν τα δημητριακά. Ως εκ τούτου και τα φαγητά θα αρκούνταν μόνο στο δυναμικό των τοπικών καλλιεργειών. Επίσης οι κάτοικοι της Δερβιτσάνης εκτρέφανε και ζώα όπως: χοίρους, κότες και αιγοπρόβατα, απ’ τα οποία εξασφάλιζαν το απαραίτητο κρέας.provatina

Τα επικρατέστερα φαγητά ήταν: χοιρινό κρέας με λάχανο (η λεγόμενη κούτρα), χοιρινό με πράσα, βοδινό ή πρόβειο κρέας με πατάτες (μετά το 1890), κρέας με ρύζι στη γάστρα, κρέας με γλυκό τραχανά και πατάτες γιαχνί. Μεγάλη ποικιλία υπήρχε αλλά και υπάρχει μέχρι σήμερα σε πίτες. Ένα Ηπειρώτικο χωριό στη βάση της διατροφικής του παράδοσης δεν μπορεί να μην έχει τις περιφήμες πίτες, οι οποίες μπορούσαν να φτιαχτούν από το κρέας και από διάφορα λαχανικά.
Οι πίτες: κολοκυθόπιτα γλυκιά ή και αλμυρή, κρεατόπιτα (κυρίως την Πρωτοχρονιά αλλά και την Κυριακή της Αποκριάς), λαχανόψωμο, πρασόψωμο (παρασκευάζεται με καλαμποκίσιο αλεύρι), κουρκουτόπιτα (παρασκευάζεται από χυλό, αυγά και τυρί).
Άλλα τοπικά φαγητά ήταν: τα σιλίμια (σαλιγκάρια), τα λοβίδια (είδος αρακά), τα ήμερα και άγρια τηγανητά χόρτα, ενώ ως ρόφημα κυρίως του καλοκαιριού ήταν το ξυνόγαλα κ.α.
Για πρωινό κυρίως προσφέρονταν: ο ξινός τραχανάς, η παπάρα (ψωμί με καυτό νερό, ζάχαρη και τυρί), το κουρκούτι (καλομποκάλευρο, τσιγαριστό κρεμμύδι και σάλτσα τομάτας).trahanas-lofaki1

Τα είδη των άρτων ήταν δύο, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της τότε κοινωνίας.
Η μαμάτσα (μπομπότα) από καλαμποκάλευρο και το καθάργιο καρβέλι( από σιτάρι). Επίσης φτιαχνόταν και ένα είδος ελάφρος γλυκού ψωμιού από σιτάρι, το λεγόμενο τσούχτρω.
Το καθάργιο ψωμί ήταν προνόμιο κυρίως των εύπορων οικογενειών, οι οποίες είχαν μέλη τους στην ξενιτιά. Χαρακτηριστική φράση, η οποία επικρατεί μέχρι των ημερών μας είναι:
«Πήγαμε στο σπίτι του τάδε και μας είχε εμ καθάργιο ψωμί, εμ φασούλια χοντρά»
Σε αντίθεση με τις οικίες οι οποίες είχαν μπομπότα και γυφτοφάσουλα (μαυρομάτικα φασόλια).Η χρήση των ζυμαρικών επηρέασε την τοπική Ηπειρώτικη γαστρονομία απ’ το 1930 και μετά. Όταν οι Ιταλοί στρατιώτες κατασκήνωσαν κάτω απ’ το σχολείο της Δερβητσάνης, κοντά στην εκκλησία. Μαγείρευαν μακαρόνια τα οποία έδιναν και στα μικρά παιδιά. Εκείνα στην αρχή με δισταγμό πλησίαζαν αλλά σιγά- σιγά άρχισαν να διαδίδονται και να πωλούνται και στο παντοπωλείο του χωριού.

Ως μαγειρικό λίπος, χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο, το αγελαδινό βούτυρο, το πρόβειο βούτυρο και το χοιρινό λίπος (κυρίως για τον τραχανά και το κουρκούτι). Το ελαιόλαδο το προμηθεύονταν από τη Χειμάρρα και το Δέλβινο. Επίσης απ’ τη Χειμάρρα προμηθεύονταν και τα διάφορα οπωρικά (πορτοκάλια και λεμόνια). Τα διάφορα θαλασσινά τα προμηθεύονταν απ’ τους Αγίους Σαράντα. (υπήρχε και ταξί την περίοδο του 1930 το οποίο πήγαινε εκεί, ένα μάρκας «Μπούικ» απ’ την Αμερική του Σπύρου Τσέκα). Πολλές φορές ψάρευαν και μόνοι τους στο Δρίνο ποταμό.

 

Τα μαγειρικά σκεύη τα έφερναν κυρίως απ’ την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα Γιάννενα.

Pepeki-Hpeirwtiki-pitaΑνοίξαμε αυτή την ενότητα των γαστρονομικών μας παραδόσεων με απώτερο σκοπό να αναδείξουμε διαμέσου αυτών, το βιοτικό επίπεδο κάθε εποχής. Υπήρξαν εποχές κατά τις οποίες στη Δρόπολη κυριαρχούσε η πενία, όμως με το πέρασμα του χρόνου ένα μεταναστευτικό ρεύμα προς της χώρες της Δυτικής Ευρώπης, της Κωνσταντινούπολης και της Αμερικής βελτίωσαν το βιοτικό επίπεδο και εμπλούτισαν τις γεύσεις με διάφορα ξενόφερτα προϊόντα όπως: τα περίφημα ανατολίτικα μπαχαρικά από την Πόλη.Σε επόμενες δημοσιεύσεις θα αναφερθούμε αναλυτικά σε εποχιακές συνταγές και σε διάφορες Ηπειρώτικες πίτες και γλυκά.

 

 

πηγές: Μαρτυρίες κατοίκων Δερβιτσάνης