Οι σημαντικότεροι επισκέπτες στη Δερβιτσάνη μέχρι και το 1975

1795

Τη Δερβιτσάνη έχουν επισκεφθεί:

1).Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ,κατά την περιοδεία του στη Δερόπολη το έτος 1777-1778. Στο χωριό μας κήρυξε πλησίον της Αγίας Παρασκευής.

images (1)

2).Το Μάρτιο του 1812 λίγο πριν επισκεφθεί το Αργυρόκαστρο, ο Αλή Πασάς τον Ιωαννίνων, πέρασε από τη Δερβιτσάνη. Σύμφωνα με τον αείμνηστο πατήρ Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, ήταν επεισοδιακή. Ο Πασάς ήθελε να παραλάβει για το χαρέμι του μια όμορφη κορασίδα ονομαζόμενη Βασιλική. Μόλις το πληροφορήθηκαν οι Προεστοί του χωριού, έσπευσαν να την μεταμφιέσουν και να την παρουσιάσουν ως άσχημη και αλλόφρων. Έτσι με αυτόν τον τρόπο διέφυγε τον κίνδυνο. Με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης, έδωσε στο χωριό «Βούλα», σύμφωνα με την οποία θα ήταν αυτοδέσποτο.

3).Στις 17 Μαρτίου τους 1913,με την ευκαιρία της απελευθέρωσης της Δροπόλεως από τον τουρκικό ζυγό, επισκέφθηκε το χωριό μας ο στρατηγός Δαγκλής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Δαγκλής ρώτησε μια Δερβιτσιώτισσα εάν γνωρίζει να πολεμά. Αμέσως εκείνη άρπαξε ένα όπλο απ’ το στρατιώτη της φρουράς του στρατηγού και πυροβόλησε στον αέρα. Ο περίφημος λόγος του Δημογέροντα, το οποίο δημοσιεύσαμε σε προηγούμενή μας ανάρτηση, ειπώθηκε εκείνη τη μέρα.

4).Κατά το έτος 1913, το χωριό μας επισκέφθηκε ο ιταλός δημοσιογράφος Λουτσιάνο Μαγκρίνι, ως ανταποκριτής της Ιταλικής εφημερίδας «ΣΕΚΟΛΟ». Κατά την επίσκεψή του συνέβησαν αρκετά γεγονότα τα οποία είναι καλύτερο να αναφερθούν εκτενέστερα σε επόμενή μας δημοσίευση.

5). Κατά την περίοδο 1923-1939, πέρασαν απ’ το χωριό μας και οι Υποπρόξενοι της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο:

α) Δημήτριος Αργυρόπουλος

β) Κωνσταντίνος Βατικιώτης

γ) Παύλος Οικονόμου – Γκούρας

δ) Παρασκευάς Δρακόπουλος

ε) Μιχαήλ Κ. Μελάς

στ’) Λουδοβίκος Σκάρπας

ζ) Αριστομένης Μηλιαρέσης

η) Αντώνιος Πούμπουρας

θ) Γεώργιος Δ. Καλούτσης

6). Το Δεκέμβριο του έτους 1934, τη Δερβι(η)τσάνη επισκέφθηκε ο δημοσιογράφος Χαρίλαος Σ. Πανταζής, ο οποίος ήταν ανταποκριτής της ημερήσιας εφημερίδος των Αθηνών «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ».

7.). Ο Διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου και μετέπειτα Βασιλεύς των Ελλήνων Παύλος, το Δεκέμβριο του 1940 (κατά τη διάρκεια του Ελληνό – ιταλικού πολέμου, επισκέφθηκε τη Δερβιτσάνη (Υπάρχει και στο φωτογραφικό μας αρχείο, φωτογραφία του έξω απ’ την εκκλησία).

8.). Μετά την επανασύνδεση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας το έτος 1971, το χωριό μας επισκέφθηκαν οι Πρέσβεις της Ελλάδος στα Τίρανα, Διονύσιος Καραγιάννης ( Απρίλιος 1973) και Δημήτριος Φραντζεσκάκης ( Μάιος 1975).

  • πηγές: “Η Δερβητσάνη της Κάτω Δροπόλεως Αργυροκάστρου”, Γεώργιος Χ. Παπαδόπουλος Αθήνα 1978