Η νέα γενιά πρέπει να μεταδώσει τη σωστή γνώση

2

Γενιές και γενιές ανθρώπων ανάθρεψε ο τόπος μας χιλιάδες χρόνια τώρα. Πέρασε και συνεχίζει να περνάει μέχρι των ημερών μας, τέτοιες κακουχίες, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν σε μέρη της Μέσης Ανατολής ή σε πολύ πιο υπανάπτυκτες κοινωνικά χώρες.
Στην ίδια «σύγχρονη» και συνάμα «κλειστή» κοινωνία θα πρέπει αναγκαστικά να συμβαδίσει το «παλαιό» με το «καινούργιο», το «μουχλιασμένο» με το «φρέσκο». Χωρίς να έχουμε κανένα δικαίωμα να θίξουμε μεμονωμένα περιστατικά και καταστάσεις, ως νέοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προσδοκίες μας, τα θέλω, τα πρέπει και στην τελική με τον ίδιο μας τον εαυτό. «Πνιγμένοι» μέσα σε έναν άχαρο και πρόχειρο μεγαλοϊδεατισμό έχουμε γίνει εγωκεντρικοί και πληκτικοί σε σημείο αηδίας. Καταλογίζουμε ευθύνες δεξιά και αριστερά και βάζουμε τον εαυτούλη μας στη θέση του κριτή χωρίς εμείς να έχουμε πράξει το ελάχιστο, είτε θετικό είτε αρνητικό για τον τόπο μας.
Μολονότι είχαμε το μεγάλο δώρο και την ευκαιρία να επωφεληθούμε προνομίων μεγάλων από την Μητέρα Πατρίδα, όπως μια ευρωπαϊκή – ελληνική παιδεία εμείς οι νεώτεροι και μια αρκετά σημαντική οικονομική βοήθεια (η οποία θέτει χρόνια τώρα σε κίνηση την τοπική μας οικονομία) οι γηραιότεροι, μείναμε απαθείς και «κλαίμε» τη μοίρα μας, περιμένοντας το χάρο στο κατώφλι της πόρτας.
Το πνεύμα θυσίας και προσφοράς έχει «πέσει σε λήθαργο» και κανείς δε λέει να κάνει την αρχή για να ενεργήσει συλλογικά πέραν από άθλιες κομματοποιήσεις καταστάσεων. Να «χαστουκίσει» κάθε αισχρή ντόπια ιδιοτροπία που μας απομονώνει και μας φοβίζει.
Οι λέξεις ανθρωπισμός και αγώνας για το καλό του τόπου έχουν διαγραφεί παντελώς από το λεξιλόγιό μας. Επίσης σημαντικός παράγοντας οπισθοδρομικότητας είναι και ο ψυχολογικός «πόλεμος» που κάποιοι άθελα ή θεληματικά ασκούν στη νέα γενιά. Η νυν μας κατάσταση, μας κάνει αδιάφορους και περισσότερο ιδιοτελείς από τους παλαιότερους του τόπου. Και ξέρετε γιατί; Γιατί απλούστατα εμείς οι νέοι άσχετα αν είμαστε απόγονοι «τζακιών» είτε κάποιων «μικροαστικών κατάλοιπων» όπως υποστηρίζει και η εν λόγω ορθόδοξη – μαρξιστική φράση, κατέχουμε τη γνώση. Βέβαια στο βαθμό που ο καθένας μας την έχει καλλιεργήσει.
Εν κατακλείδι, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι ο καθένας με το γνωστικό αντικείμενο που κατέχει (είτε με την τέχνη είτε με τις πανεπιστημιακές του σπουδές) να παρέχει «αγνή» και ισχυρή τη γνώση στην κοινωνίας μας. Σε αυτή την κοινωνία η οποία θα σταθεί τα υπόλοιπα χρόνια άξια στον Ευρωπαϊκό κορμό και που αυτό που θα την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες δε θα είναι άλλο παρά από την πίστη της στα ιδανικά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, άλλα και η πίστη της στην ισότητα. Μια ισότητα που μέχρι σήμερα δεν έχουμε ζήσει. Ελπίζουμε, ζούμε και αναπνέουμε στον τόπο μας!

 

 

Γκοτζιάς Γιώργος
Απόφοιτος Π.Τ.Δ.Ε. Ιωαννίνων, 2013