“Εσωτερικές” αναβαθμίσεις στην εκπαίδευση του τόπου μας

8

Τον περασμένο Νοέμβριο το χωριό μας είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει στο νέο Σχολείο Δερβιτσάνης αναμνηστική φωτογραφική έκθεση πλαισιωμένη από λοιπές επετειακές εκδηλώσεις.
Πολλοί από μας – παλαιότεροι και νεώτεροι – απολαύσαμε μέσα από τις διηγήσεις των δασκάλων και μαθητών του σχολείου μας, τους σταθμούς της εντόπιας εκπαίδευσης. Η ύπαρξη τυχών λαθών ή άλλων ελλείψεων σίγουρα μας ωθεί στην καλυτέρευση της προσπάθειας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις του μέλλοντος. Ωστόσο ας σταθούμε στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο παρά η παιδεία των Ελλήνων μιας χώρας που βρίσκεται υπό ανάπτυξη και που στο εγγύς μέλλον προσδοκά να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η αναδρομή σε παλαιά γεγονότα της παιδείας μας σίγουρα είναι κουραστική και «επίπονη», μολαταύτα μπορούμε εν συντομία να θίξουμε κάποιες πτυχές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μέρους μας για την αναβάθμιση κυρίως των ανθρωπιστικών τομών της εκπαίδευσης.
Την περίοδο της δεκαετίας του ’30 ο τόπος μας εκπαιδευτικά εξαρτήθηκε άμεσα από το καθεστώς που επικρατούσε, καθώς οι μεταρρυθμίσεις εξαρτώνται από τους άρχοντες που βρίσκονται στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Εν συνεχεία η δεκαετία του ’50 σημαδεύτηκε από επανειλημμένες επιθέσεις στο μάθημα της θρησκευτικής εκπαίδευσης . Αρχικά υπογείως υπονομεύθηκε ο ρόλος της πίστεως στην κοινωνία και αμφισβητήθηκε το κατά πόσο αποτελεί παράγοντα προόδου για τις μετέπειτα γενεές.
Έτσι η περιοχή μας σταδιακά εξασθενεί το ανθρωπιστικό της πνεύμα, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στο τεχνοκρατικό μοντέλο εκπαίδευσης. Στόχος του πολίτη το κέρδος, η μηχανοποίηση του ατόμου και οι αλλοτρίωση κάθε αλτρουιστικού παράγοντα. Η «εκλαΐκευση» της βαρέας βιομηχανίας, αποτέλεσε το βασικό στοιχείο αποδόμησης των ευγενών συναισθημάτων του Δεροπολίτη. Μια γενιά άκρως καχύποπτη και ανταγωνιστική βάζει τα θεμέλια στον τόπο όπου άλλοτε επικρατούσε η ανθρωπιστική πρόοδος και το ωραίο.
Αρχιτεκτονικά στήθηκαν «τσιμεντένια κουτιά» τα οποία δεν περιέκλειναν αξίες και ιδανικά προόδου, αλλά «μηχανήματα» που με λίγα «καύσιμα» παρείχαν κέρδος για τον «απόλυτο ηγέτη». Και όλα αυτά το σχολείο και οι ιθύνοντές του. Μετριοπάθειες, υποχθόνιες έριδες και ανεξέλεγκτο μίσος στήθηκαν ως άλλα οδοφράγματα για να κατευνάσουν τη «μανία» της ελεύθερης προόδου.
Σχολεία με εικονικές φιγούρες ιδανικών μαθητών. Σχολεία που ο μαθητής και το ακαδημαϊκό του μέλλον εξαρτούνταν από την κοινωνική ή κομματική τάξη του γονέα. Τέτοια και άλλο ένα σωρό με τέτοια μπορεί να απαριθμήσει ο μέσος γνώστης των εδώ καταστάσεων. Ας αρκεστούμε όμως σε αυτά και ας μεταβούμε στο τώρα. Στα νυν προβλήματα που έχουν ως αφετηρία τα τότε λάθη.
Μήπως και τώρα οι μαθητές μας βρίσκονται στην ίδια φρίκη; Μήπως και σήμερα ο Δεροπολίτης «πλερώνει» ακούσια τα λάθη του παρελθόντος, ή τέλος πάντων τα λάθη των προγενέστερών του;

Ως νέοι απαιτούμε ένα καλλίτερο μέλλον στον τόπο των γονιών μας και συνεπώς μια ιδανική παιδεία, η οποία θα κρίνει την δομή όχι μόνο του επαγγελματικού μας προφίλ, αλλά και του χαρακτήρα μας. Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από κομματικές και φυλετικές έριδες.

Απαιτούμε το φιλελεύθερο πνεύμα, έτσι όπως μας το όρισε ο Περικλής και οι λοιποί ανθρωπιστές του «Χρυσού» του Αιώνα, οι Άγιοι Πατέρες μας που διαχρονικά διδάσκουν και ενθαρρύνουν το Γένος.
Εκτός από τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που όντως βοηθούν άμεσα τα σχολεία μας, επιζητάμε την εκπαιδευτική ελευθερία που αρμόζει σε κάθε άνθρωπο όπως το ορίζει και η έννοια του ονόματός του. Δηλαδή να κοιτάζει ψηλά επιδιώκοντας την πρόοδο.
Ως νέος εκπαιδευτικός που τώρα πια «προσγειώνομαι» στα εδώ δεδομένα συναντώ νέους και ειδικά εφήβους γεμάτους όνειρα και δίψα για ανέλιξη, επαγγελματική και κοινωνική. Πώς όμως εμείς θα μπορέσουμε να στηρίξουμε όλα αυτά τα παιδιά αλλά και να αλληλο – στηριχθούμε ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες στην εδώ εκπαίδευση. Αν όχι πολλοί, τουλάχιστον κάποιοι, μπορεί να θεωρούν τις ενέργειες αναβάθμισης δύσκολες και δαπανηρές, ωστόσο η προσωπική θέληση του καθενός μας σε συνάρτηση με τη θέληση των παιδιών, μπορούν ακόμη και στο «δρόμο» να διαπλάσουν χαρακτήρες. Προσωπικότητες αποκομμένες από υπερβολικές υλικές ανάγκες και άτομα που μπορούν ο καθένας από τον τομέα του, να στηρίξει τον τόπο.
Μόνο παράδειγμα εμείς και η στάση ζωής μας. Η κάθε μας συνήθεια αποτελεί και από ένα «λιθαράκι» στο «ψηφιδωτό» που λέγεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ !

Γκοτζιάς Γεώργιος
Εκπαιδευτικός

Δερβιτσάνη, Μάιος 2015