Δήμος Δέδες: “Μια αγνή λαϊκή μορφή” (συνέντευξη)

7

Μορφές βγαλμένες μέσα από την μακραίωνη ηπειρωτική μας παράδοση. Προσωπικότητες “δουλεμένες” μέσα στον πόνο και τη χαρά της υπαίθρου.

Ο κύριος Δήμος Δέδες, αποτέλεσε  και μέχρι σήμερα αποτελεί το σήμα κατατεθέν του εντόπιου πολυφωνικού τραγουδιού. Ένα είδος πολυφωνικής μουσικής και στίχων, το οποίο χρήζει εκτενής και διευρυμένης ανάλυσης από τους ειδικούς σε θέματα λαογραφίας και μουσικής.

Τον συναντήσαμε σήμερα Σάββατο 14 Μαϊου 2016, να απολαμβάνει το πρωινό του καφεδάκι στην καφετέρια του χωριού μας. Αγέρωχος και κρατώντας δίπλα του το μπαστούνι, μας εντυπωσίασε με τον τρόπο που της ενδυμασίας αλλά και των απόψεών του. Ένας άνθρωπος της “τρίτης ηλικίας”, ο οποίος πραγματικά μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί σύγχρονος των δικών μας αντιλήψεων.

Αφού τον πλησιάσαμε και “ταράξαμε” την ηρεμία του, θελήσαμε να πούμε δυο λόγια μαζί του και να αναπτύξουμε μια συνέντευξη “ανοιχτού τύπου”. Εξάλλου το αυθόρμητο πολλές φορές είναι και το αυθεντικό.

Συζητήσαμε για παράδοση, πολυφωνικό τραγούδι, τεχνολογία και ηθική, πράγματα που ο ίδιος θέλησε να αφήσει ως παρακαταθήκη στους νέους.

Σας παραθέτουμε την απομαγνητοφωνημένη συνομιλία μας και ελπίζουμε να την απολαύσετε.

20160514_122026

– Θείο Δήμο, καλήμερα!

–  Καλημέρα!

–  Μιας και σας βρήκαμε, θέλουμε να πούμε δυο λόγια μαζί σας, για κάποια πράγματα που εσείς μας αφήνεται ως παρακαταθήκη σε μας τις νεώτερες γενιές.

–  Τι να  σας πω; Ρωτήστε με για ό,τι θέλετε να μάθετε.

–  Εσείς είστε ένας άνθρωπος της παράδοσης και θέλουμε να μας μιλήσετε πρωτίστως για τη σχέση σας με το πολυφωνικό τραγούδι, αλλά και για το πως βλέπετε τη νεολαία του χωριού μας σήμερα.

Πιστεύετε πως η σημερινή εποχή οπού ζούμε είναι καλλίτερη από την εποχή κατά την οποία εσείς ήσαστε νέος; Ξέρετε πολλοί εδώ στο χωριό, κυρίως άνθρωποι της ηλικίας σας, μας λένε ότι τότε τα πράγματα ήτανε καλλίτερα και πως ο κόσμος είχε περισσότερη αγάπη. Ποια είναι η γνώμη μας;

–  Τώρα είναι πιο καλά; Τώρα ο κόσμος είναι μορφωμένος, τώρα έχουμε ανοίξει τα μάτια μας και μαθαίνουμε συνέχεια καινούργια πράγματα. Τότες δεν μαθαίναμε τίποτες. Ας λένε… τα πράγματα τώρα είναι καλλίτερα… ο κόσμος ξέρει γράμματα. Χωρίς σχολειό είσαι… αμόρφωτος. Εγώ λέω ότι τώρα είναι καλλίτερα και αργότερα θα είναι ακόμα πιο καλλίτερα.

–  Δηλαδή με δυο λόγια μας λέτε πως τα γράμματα βοήθησαν να πάμε μπροστά και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι;

–  Ναι, αφού τώρα γνωρίζουμε όλο τον κόσμο.

– Πείτε μας κάτι σχετικά με τα έθιμα.

–  Καλό είναι τα ήθη και έθιμα να μην αφήνονται… να αξιοποιούνται. Το οποίο σήμερα συνεχάει (συνεχίζεται). Τότε όργανα δεν είχαμε και βγήκα εγώ. Τώρα αρρώστησα και δεν μπορώ. Είναι τα παιδιά.. και ο Κύρος Μπαρούτας και το παιδί του Θύμιου. Ο Θύμιος είναι καλό κλαρίνο και να το αξιοποιήσει θα προχωρήσει. Γιατί να το αφήσεις σε αφήνει… πρέπει να το συνεχίσει με σκοπό να μάθει.

– Γενικά στον τόπο μας ακούμε να λένε πολλά για το πολυφωνικό τραγούδι. Εσείς πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με το πολυφωνικό;

–  Εγώ από τον πατέρα μου… από τη μάνα και από τον πατέρα μου. Ήτανε οι δύο ο ένα καλλίτερος από τον άλλον.. και τους άρεθε (άρεσε). Τραγουδώντας αυτοί, ακούγαμε εμείς και συνέχισα.

– Υπάρχουνε τραγούδια που για πρώτη φορά τραγούδησαν αυτοί ή εσείς; Ή κάποια τραγούδια τα οποία δεν ήτανε τόσο γνωστά και εσείς τα βγάλατε στην”επιφάνεια”;

– Δεν ξέρω…

–  Το ρωτάμε αυτό γιατί ξέρουμε πως το πολυφωνικό τραγούδι είναι και το πιο αρχαίο (παλαιό). Μήπως ήσαστε εσείς αυτοί που ας πούμε βγάλατε κάποια κρυμμένα τραγούδια.

–  Τα τραγούδια πάντοτες μένουν κρυμμένα. Σε εκείνον που αρέσει και μπορεί, είναι πολύ καλό πράγμα. Αλλά το ταλέντο γεννιέται δε γίνεται.. και μετά αν είναι ταλέντο προχωράει. Πριν που δεν ήτανε τα κλαρίνα προτιμούσαν περισσότερο αυτά τα τραγούδια.. είχανε πιο ζωντάνια. Μόλις τελείωνε το τραγούδι, αμέσως η άλλη παρέα έλεγε:

” Τούτο σώθηκε, άλλο πείτε.Το χορό καλά κρατείτε”!

–  Δηλαδή δεν αφήνανε να τελειώσει και το συνέχιζαν;

–  Ναι.

– Ποιος ήτανε πίσω από ‘σένα; Ήμουν εγώ… “άρπαζα” το επόμενο τραγούδι. Εξαρτάτε τι τραγούδι ήθελαν. Ήθελαν καλαματιανό, σε ρυθμό καλαματιανό, ήθελαν στα τρία.

–  Και όλα αυτά με τη φωνή;

–  Με τη φωνή.

– Και όχι με μουσικά όργανα…

– Από τα ΄δυο που ήμασταν (ρυθμός), το γυρίζαμε σε καλαματιανό…

“Κυνηγός που κυνηγούσε, εις τα δάση μια φορά,

έτυχε να συναντήσει μια ερημοεκκλησιά”

– Τραγούδια που δεν είναι τόσο γνωστά τώρα (στον τόπο μας), αφού λέτε ότι είναι καλαματιανό;

–  Ναι.

–  Αυτό φανερώνει και την ενότητα πιστεύουμε. Εμείς με του από εκεί (Ελλάδα). Δηλαδή δεν υπήρχε καμιά διαφορά μεταξύ μας.

–  Ναι.. ναι..

– “Μιλήτσα που ‘σαι στο γκρεμό, τα μήλα σου γυμνά”.. Κι αν τον φοβάσαι τον γκρεμό έλα από το μονοπάτι του λέει. Και πάντοτες ερωτικό.

– Ερωτικό όμως με ωραίο τρόπο…

–  Όχι στα φόρα (στη φόρα). Κρυφά.. Τώρα η ηθική έχει πέσει. Τότες ήτανε η ηθική ψηλά. Αλλά όχι έτσι. Σήμερα βγαίνει το θηλυκό στο δρόμο με το γύφτο και αγλύφονται (γλύφονται) σαν τα μουσκάρια.

– Όσο περνάει ο καιρός αλλάζουνε τα πράγματα. Κάτι άλλο ας πούμε που έχετε υπόψιν σας από ‘δω από το χωριό μας. Κάτι που τόσα χρόνια σας έκανε εντύπωση, ένα πρόβλημα, ένα παράπονο να πείτε κάτι να. Ή τι έχετε να πείτε προς τους νέους, τι πρέπει να κάνουν οι νέοι. Ως γηραιότερος από μας και ως άνθρωπος της παράδοσης, τι προτείνεται στους νέους;

– Στους νέους  για την ώρα, τούτα τα τελευταία χρόνια στο χωριό μας έχουν γένει καλές δουλειές. Γιατί αν δεν βάλει το χέρι του ο άνθρωπος… μείσκουνε (μένουνε) νεκρά. Το γεφύρι του “Σιάνου” εγίνε, ο λάκκος τον έμασανε (μάζεψαν)στον κιούγγι (φρεάτιο) μέσα και γυρνάει όλο το δρόμο και πάει εκεί που πρέπει να πάει. Καλά είναι να συνεχίσουν(ε). Και για να συνεχίσει αυτή η δουλειά πρέπει ο Σύλλογος να δρα(ει) πιο κοντά και όχι μια φορά στα τρία χρόνια.. τουλάχιστον μια φορά το χρόνο  να κρατάει και να βοηθάει το χωριό. Να γίνουν εργασίες και το ¨Μαναστήρι”.

– Εννοείτε το Σύλλογο μας στα Γιάννενα ή εννοείτε ως “σύλλογο” την ενότητα των νέων;

–  Οι νέοι είναι τώρα, ποιος είναι άλλο; Οι νέοι όλοι μαζί.

–  Για ενότητα που λέμε τώρα στο χωριό μας. Ακούμε να λένε για φασαρίες, για γκρίνιες μεταξύ μας,, τι έχετε να μας πείτε γι αυτό;

– Τώρα η ζωή συνεχίζεται.

– Αξίζει (εμείς οι νέοι ειδικά) να “κολλάμε” σε τέτοια;

– Αυτά κανένας δεν τα θέλει… αλλά είναι από τη φύση… φυσιολογικά. Ας λένε καμπόσοι: “έτσι πριν και έτσι μετά”.

– Υπήρχε δηλαδή πάντα γκρίνια μεταξύ μας;

– Πάντα υπήρχε. Όχι “η προβατίνα κάθισε στο χορτάρι μου”, όχι “ο τοίχος σου μου ‘πιασε τα σταλάματα”, δηλαδή ”σκόρδο μου κρομμύδι μου”.

– Απλά δηλαδή υπάρχουν διαφορετικοί καβγάδες. Δηλαδή τσακωνόμαστε για διαφορετικά θέματα…

– Ναι. Για τιποτένια…

– Αντί να κάτσουμε “να τα βάλουμε κάτω” να δούμε τι μας φταίει…

–  Ε μπα… δεν καταλαβαίνουμε… κατάλαβες;

–  Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο, να ξεφύγουμε από όλα αυτά, αλλά πιστεύουμε πως εμείς οι νέοι θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτά…

– Δεν πρέπει, βέβαια…

–  Καλά οι παλιοί, αλλά εμείς;

–  Οι παλιοί ήτανε. Και να ‘καναν κάτι περίσσιο, τους έπρεπε γιατί  ήταν αγράμματοι. Χωρίς ραδιόφωνο, χωρίς τηλεόραση. Τώρα μια βδομάδα χωρίς τηλεόραση τρελαίνεσαι Ακούς τα νέα της ημερώς σε όλον τον κόσμο. Βλέπεις τώρα… Η κοπέλα (κόρη) μου είναι στην Αμερική και ‘γω πατάω το κουμπί εδώ και μου βγαίνει στο τζάμι (οθόνη) σαν να είναι εδώ. “Γεια σου, “γεια μου”, “τι κάνεις”…

– Άρα καταργήθηκαν οι αποστάσεις…

– Πάνε όλα τώρα… Η επιστήμη έχει προοδεύσει πάρα πολύ

–  Έχουμε συχνά επικοινωνία με την κόρη σου (κα. Αντωνία Δέδε) και χαιρόμαστε.Μας στέλνει φωτογραφίες, επικοινωνία συνέχεια, είναι ωραίο πράγμα, μας στηρίζουν από πέρα. Αλήθεια, έχουμε (διαχειριζόμαστε) τη σελίδα του χωριού μας στηρίζουν πάρα πολύ.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση σε όλα αυτά που είπατε και είναι προς τιμή σας, είναι που ένας άνθρωπος  μεγαλύτερης ηλικίας, λέει ότι λείπει η μόρφωση και ότι εκείνη πρέπει να μας βοηθήσει παρά τα υπόλοιπα. Λέτε ας πούμε ότι τότε δεν ήταν τόσο καλά γιατί έλειπε η μόρφωση, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι τότε ήταν καλά… και λένε τώρα ότι δεν είναι καλά. Ενώ εσείς λέτε το αντίθετο, μας κάνει εντύπωση…

– Τώρα εγώ λέω αυτό που μου λέει η γνώμη μου (λέω την άποψή μου)…

– Ξέρετε και έχετε δει όμως πιο πολλά πράγματα (λόγω ηλικίας)…

– Όσο γυρεύει ο κόσμος (ψάχνει να μάθει), τόσο προχωράμε…

– Κύριε Δήμο σας ευχαριστούμε πολύ για την ωραία συζήτηση που είχαμε!

– Να ‘στε καλά!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για λογαριασμό της ιστοσελίδας της Δερβιτσάνης και των διαχειριστών της, Γκοτζιάς Γιώργος.