Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του χώρου μας, η Δερβιτσάνη έχει την ευκαιρία να φιλοξενεί εδώ και λίγο καιρό στο Πολιτιστικό της Κέντρο, μια αξιοπρόσεκτη συλλογή ερασιτεχνικών φωτογραφιών, η οποία αφορά την ίδια, καθώς και τις όμορες περιοχές της. Υπέροχα πολιτιστικά μνημεία των αρχαίων, των βυζαντινών, αλλά και των νεότερων εποχών, πλαισιωμένα από πλάνα ποικίλων φυσικών τοπίων της Δερόπολης, του Αργυροκάστρου και του Πωγωνίου, έχουν τη δύναμη να μας ταξιδέψουν νοερά στο χώρο και το χρόνο, στην ιστορία και την παράδοση.

Τα αδέρφια Μπαρούτα, ο Αναστάσης, ο Ανδρέας και ο Βαγγέλης, με την επιπρόσθετη συμμετοχή φωτογραφικών πλάνων από τους: Γιάννη Κατσέα, Γιώργο Γκοτζιά, Εράντα Γιάχο (Eranda Jaho), Βίκη Κεχριμπάρη, Έλενα Καλούδη, Αλέξανδρο Νέκο και Κωνστάντω Ξέρρα, κατάφεραν να κινήσουν το ενδιαφέρον μας.
Την όλη διοργάνωση στήριξαν με την αμέριστη βοήθειά τους οι: Κωνστάντω Ξέρρα, Αλέξανδρος Τσιούρης, Οδυσσέας Μπάσσιος, Κυριάκος Κώτσιας, Αφροδίτη Γκούτζου, Ευθαλία Ξέρρα, Ειρήνη Ξέρρα, Ηλέκτρα Ξέρρα και πολλοί άλλοι συντελεστές.
Κατά τα επίσημα εγκαίνια που έκανε ο δήμαρχος Δερόπολης κ. Αχιλλέας Ντέτσικας, ακολούθησε μια πλήρης παρουσίαση με επισήμους και συγχωριανούς.

Η κ. Κωνστάντω Ξέρρα, διδάκτωρ του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας – Ιστορίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, επεσήμανε στην ομιλία της, την αναγκαιότητα προβολής του τόπου μας και την εις βάθος αναγνώρισή του από τους ντόπιους. Επίσης τόνισε πως οι νέοι μας ανά την ελλαδική επικράτεια και το εξωτερικό, θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για τη γενέτειρά τους, αναφέροντας ευθαρσώς την καταγωγή τους.

Έπειτα ο κ. Γιώργος Γκοτζιάς, εκπαιδευτικός και φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατά την περιληπτική εισήγησή του στην ιστορία της Δερόπολης, αναφέρθηκε στην έντονη ταύτιση των μνημείων της, με τον ρου της ιστορίας, καταλήγοντας στην αγάπη των νέων για διαθεματική εξερεύνηση του τόπου.

Ακολουθώντας τη σειρά των ομιλητών, ο Αναστάσης Μπαρούτας παρουσίασε μετά μεγάλης συγκίνησης την όλη προσπάθεια εκείνου και των αδερφών του, καθώς και ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράσταση στο όλο έργο τους, τους παππούδες, τους συγγενείς και φίλους του.

Εν συνεχεία ακολούθησε ο χαιρετισμός του αντιδημάρχου Δρόπολης κ. Μιχάλη Μάνου. Ο κ. Μάνος τόνισε την αναγκαιότητα για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή μας, τη συνεχή στήριξη από πλευράς του Δήμου προς τους νέους, οι οποίοι όπως ο ίδιος τόνισε, αγωνίζονται υπέρ της πραγματικής γνώσης της ιστορίας και τη μη παραχάραξη αυτής.

Κλείνοντας ο πρόεδρος της κοινότητας Δερβιτσάνης κ. Φίλιππος Μπόμπολης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, λέγοντας πως επί τη ευκαιρία τέτοιων εκδηλώσεων, το χωριό μας οδεύει προς την πρόοδο και τη δημιουργία και άλλων ακόμη πιο δυναμικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η εν λόγω έκθεση θα έχει ανοιχτές τις πόρτες της μέχρι και τις 20 Αυγούστου 2018, κάθε μέρα από τις 7:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.